Hlavní obsah

Švýcaři představili novou vakcínu na většinu alergií, lidé si ale musí počkat

– Londýn

Švýcarští experti vyvinuli novou injekčně podávanou vakcínu nesoucí pracovní název CYT003-Qbg10, která má být průlomovým lékem v potírání alergií. Injekce prý totiž padne všem, jejichž imunitní systém reaguje přemrštěně ve formě různých alergií, ekzémů či astmatu. Po podání léku se stav u prvních pokusných osob zlepšil až o 42 procent. Alergici si na lék ale ještě čtyři roky počkají.

Foto: Profimedia.cz

Alergikům se blýská na lepší časy

Článek

Zatím je totiž medikament jen ve fázi testování u prvních dobrovolníků. O jeho úžasných účincích ale referovali Švýcaři z curyšské společnosti Cytos Biotechnology na konferenci v Londýně. Při léčbě injekcí se stav u astmatiků zlepšil jako po podání steroidů, které však mají neblahé vedlejší účinky.

Injekce obsahuje syntetické kousky DNA podobné té, která se nachází v jádrech bakterie Mycobacterium tuberculosis způsobující tuberkulózu. Imunitní systém tyto kousky DNA rozpozná a vyvolá dlouhodobou obrannou reakci vůči cizorodým látkám.

Na trhu možná už za čtyři roky

U astmatiků přitom došlo ke snížení symptomů a ataků o třetinu, u alergiků se sennou rýmou se zlepšil stav o 39 procent a u dalších typů alergií a ekzémů se kvalita života zlepšila o 42 procent.

„Myslím, že tento mechanismus sedí na všechny možné alergické problémy. Jsme z prvních klinických výsledků velmi nadšení,“ tvrdí šéf společnosti Wolfgang Renner. Lék začnou v rozsáhlém měřítku testovat příští rok a používán v praxi by mohl být už za čtyři roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám