Hlavní obsah

Časté pití čaje zvyšuje riziko vzniku artritidy

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čaj patří všeobecně mezi velmi oblíbené nápoje. Ať už holdujete černému, ovocnému nebo zelenému tak vězte, že ani s jeho pitím se to nemá přehánět. Nadměrný přísun této tekutiny totiž může mít na náš organismus negativní vliv, a to v podobě vzniku artritidy.

Foto: Profimedia.cz

Ženy bývají artritidou postiženy třikrát častěji než muži.

Článek

Největší riziko je u milovníků čaje, kteří si dopřávají tento lahodný mok více než čtyřikrát denně. Pravděpodobnost rozvoje revmatoidní artritidy je u nich o celých 78 procent vyšší než u lidí, kteří nikdy čaj nepili.

I když ale pijete čaj v menším množství, stále je u vás riziko vzniku nemoci až o 40 procent  vyšší, než u jedinců, kteří čaji neholdují, uvedl Daily Record.

Americká studie, jejíž výsledky byly prezentovány na výročním kongresu Evropské ligy proti revmatismu v Římě, byla provedena mezi 76 tisíci žen. Zatímco u pití čaje bylo prokázáno zvýšené riziko, u pití kávy se žádná tato rizika nepotvrdila.

"Je vcelku překvapivé, k jakým rozdílům v pití kávy a čaje jsme došli. Logicky se tedy nabízí otázka, zda má na tento rozdíl vliv nějaká látka přímo obsažená v čaji, nebo zda se toto riziko zvyšuje až při přípravě čaje," uvedl profesor Christopher Collins z lékařského centra v Georgetownu.

Revmatoidní artritidou bývají postiženy třikrát častěji ženy než muži, celkově toto onemocnění trápí asi jedno procento celosvětové populace. Největší nárůst nových pacientů je mezi lidmi ve věku 40 až 60 let.

Onemocnění způsobuje otok a poškození kloubní chrupavky a kostí kolem kloubů, nejčastěji rukou, nohou a zápěstí.

Reklama

Související témata:

Související články

Zelený čaj chrání zuby před kazem

Součástí pravidelné ústní hygieny by se mohl kromě zubního kartáčku a pasty stát i zelený čaj. Ten totiž podle odborníků prospívá nejen srdci a buňkám, ale...

Výběr článků

Načítám