Tento výsledek přinesl výzkum vědců z International Agency for Research on Cancer (IARC), kterého se zúčastnilo 400 000 lidí. Jeho závěr by mohl být pro vědce vodítkem, proč někteří kuřáci nikdy rakovinou plic neonemocní a jiní ano.

Ryby a maso mohou pomoci, neochrání ale zcela

Rakovina plic je nejčastější formou zhoubného onemocnění na světě. Až 90 % případů je přitom způsobeno právě kouřením cigaret. Ročně nikotin zabije 1,2 miliónu lidí a asi u jednoho z deseti kuřáků se vyvine rakovina plic.

Přestože podle většiny odborníků je nejlepší prevencí rakoviny plic přestat kouřit, vědci objevili řešení i pro kuřáky, jež se svého zlozvyku zbavit nechtějí.

"Riziko rakoviny plic u kuřáků až o 60 procent snižují vitamin B6 a kyselina zvaná methionin, které obsahují ořechy, ryby a ostatní druhy masa," tvrdí pro Daily mail autor studie Dr. Paul Brennan a dodává:

"Změna  jídelníčku však ještě není zárukou, že se v budoucnu rakovina neobjeví. Stále totiž nebyla prokázána přímá souvislost mezi nižšími hodnotami těchto látek a vznikem rakoviny plic."