Hlavní obsah

Nepravidelné čištění zubů zvyšuje riziko srdečních chorob

Novinky, Bohumila Kunertová

Už malým dětem se snažíme co nejdříve vštípit myšlenku, že pravidelné čištění zubů by se mělo stát běžnou součástí jejich života, aby měly krásný a zdravý chrup. Pravidelná péče ale není důležitá jen z hlediska estetického. Při špatné a nepravidelné péči nám prý také hrozí mnohem větší riziko výskytu srdečních chorob.

Článek

Může být trochu podivné, že pravidelné čištění zubů může mít vliv na zdraví srdce a cév. Vysvětlení je ale vcelku jednoduché. Za mnoho zdravotních problémů v našem těle může zánět. Podle studií způsobuje uvolňování chemických látek v krvi, které mnohonásobně zvyšují riziko vysokého krevního tlaku nebo různých onemocnění srdce, uvedl server Guardian.

Lékaři jsou dokonce přesvědčeni, že i velmi mírná infekce může zvyšovat riziko srdečních problémů, především pokud jde o dlouhodobější stav nebo se infekce a záněty opakují častěji. Jedním z nejčastějších stavů přitom může být onemocnění dásní.

Aby si vědci byli zcela jisti, do jaké míry může zánět dásní ovlivňovat výskyt srdečních onemocnění, testovali téměř 12 tisíc skotských dobrovolníků s průměrným věkem 50 let. Ptali se jich, jestli pravidelně pečují o chrup, jaké prostředky přitom používají nebo jak často navštěvují zubního lékaře. Také si vyžádali lékařské záznamy všech zúčastněných, aby zjistili, u kterých z nich se projevily nějaké srdeční problémy.

Nepravidelná péče je hazard se zdravím

Během osmiletého studia vědci nasbírali vcelku zajímavé výsledky. U lidí, kteří si čistili zuby velmi nepravidelně, se v jedenácti procentech případů rozvinula nějaká srdeční choroba. U lidí čistících si zuby jednou denně to bylo už jen sedm procent a pouze čtyři procenta u těch, kteří pečovali o chrup dvakrát denně.

Pokud si tedy čistíte zuby například jen ráno, je u vás z tohoto pohledu až o 30 procent vyšší riziko výskytu srdečních problémů. Při nepravidelné péči se pak tento údaj zvyšuje na neuvěřitelných 70 procent.

Z krevních testů lidí, kteří si čistili zuby méně často, také vyplynulo, že mají větší množství chemických látek, přesně C-reaktivního proteinu a fibrinogenu. U pěti procent všech dobrovolníků pak byly zjištěny problémy se srdcem nebo s oběhovým systémem. Nejčastěji šlo o ischemickou chorobu srdeční (nedostatečné prokrvení srdce).

Je však nutné podotknout, že na výskyt srdečních onemocnění má vliv také velká řada dalších faktorů, jako například problémy se srdcem v rodině, to, zda kouříte, jakou fyzickou námahu podstupujete nebo jestli jste vystaveni dlouhodobému tlaku či stresu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám