Hlavní obsah

Rakovina kůže je nejčastějším typem nádoru u mladých žen

Novinky, Dana Sokolová

Přemíra opalování, časté spálení pokožky či špatný životní styl patří mezi nejčastější příčiny rakoviny kůže. Přestože si mnozí myslí, že toto onemocnění postihuje především starší lidi, vědci potvrzují zcela něco jiného. Zhoubný melanom, nejnebezpečnější nádor kůže a jeden z nejagresivnějších nádorů vůbec, se totiž v současné době stal nejčastějším typem rakoviny u mladých žen vůbec.

Článek

"Zatímco až do nedávné doby byl nejčastějším zhoubným nádorem postihujícím mladé ženy ve věku mezi dvaceti a třiceti lety karcinom děložního čípku, nyní se dostal do vedení právě vysoce agresivní zhoubný melanom," upozorňují na výsledky britského statistického úřadu odborníci ze serveru www.lecba-rakoviny.cz.

Podle nich za tento trend nemůže ani tak sluníčko, jako právě velmi nezdravá a nebezpečná solária. Ženy se v nich totiž opalují, aniž by použily ochranné prostředky, jako jsou speciální krémy s UV faktory určené pro opalování v soláriích.

Za nižší výskyt rakoviny děložního čípku může zřejmě i velmi účinné očkování.

 I mladí lidé mohou onemocnět rakovinou

Mladí lidé se stále domnívají, že se jich onemocnění rakovinou kůže netýká. Podceňují veškerou prevenci, včetně omezení vstupu do solárií. Podle lékařů přitom v některých soláriích lidé mohou získat až desetkrát vyšší dávku UV záření než při pobytu na přímém poledním slunci.

"Nebezpečí nádorů v nízkém věku tkví mimo jiné i v tom, že u mladého člověka nikdo rakovinu nepředpokládá, a proto se často podcení i nejrůznější varovné příznaky. Onemocnění se tak zachytí až v pokročilém stadiu, kdy jsou šance na vyléčení menší," dodávají odborníci.

Na základě současných trendů britští vědci odhadují, že melanom se stane kolem roku 2024 čtvrtým nejčastějším druhem rakoviny u mužů i žen ve všech věkových kategoriích a počet případů zhoubného melanomu vzroste o více než 70 %.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak poznat, že vám hrozí rakovina kůže

Rakovinou kůže ročně onemocní až 1 500 Čechů v průměrném věku 54 let a 300 z nich na toto onemocnění umírá. Velmi často se jedná o lidi, jež zanedbají prevenci...

Výběr článků

Načítám