Hlavní obsah

Co nesmí chybět v lékarničce na cestách

Novinky, Andrea Zunová

Je před námi léto - doba prázdnin a dovolených. A s tím je spojené i cestování. Při balení a přemýšlení, co si vzít s sebou, bychom neměli zapomenout na dobře vybavenou lékárničku. Pokud jsou v rodině děti, měla by být lékárnička po ruce vždy.

Článek

„Svým pacientů vždy radím, aby si na dovolenou vzali alespoň základní „balíček“ léků pro případ nouze. Připomínám nejen léky, které berou pravidelně a jejichž vynechání by mohlo znamenat vážné zdravotní problémy, ale doporučuji pacientům také analgetika na akutní bolest, přípravky na zmírnění střevních obtíží, přípravky na ošetření spálené pokožky, ale také léky na snížení horečky,“ radí MUDr. Eva Charvátová, praktická lékařka z Prahy.

Lékárnička "mladé rodiny" by měla být připravena na všechny akutní stavy. Určitě v ní musí být léky na snížení teploty malých dětí  (Panadol, Ibalgin atp.). Také léky na alergii - pokud děti alergií trpí (např. Xyzal, kapičky Zyrtec či Fenistil). Protialergická je ale např. i mastička Fenistil, která zabrání svědění např. po štípnutí komárem.

Nesmějí chybět ani léky na průjem. Buď staré známé živočišné uhlí, nebo novější Smecta, Enterol či Imodium Plus a Endiaron (ten je pro dospělé). Důležité jsou oční kapky (oční voda) i kapky do nosu. Např. při častém potápění se budou hodit.

Neměli bychom zapomenout na dezinfekci - pro děti je nejlepší roztok Betadine, protože nepálí. A chybět by neměly náplasti a obinadla. Pro úplnou výbavu si můžeme přibalit také Calcium Panthotenicum na popáleniny od sluníčka.

Lékárničky jsou k dostání většinou bez léků

Ke koupi je nejčastěji k dostání lékárnička bez léků. Je to proto, že firma kompletující lékárničky nemá ze zákona o léčivech povolení k nákupu a prodeji léků. Léky může, až na výjimky popsané v tomto zákoně, prodávat pouze lékárna.

Druhým důvodem může být, že léky v lékárničce nesmí být prošlé. Proto většina firem dodává lékárničky se vybavené základním zdravotnickým materiálem a spoléhá na to, že si každý doplní její obsah podle vlastních potřeb.

Lékárničku bychom tedy měli pravidelně kontrolovat a doplňovat. Musíme dávat v každém případě pozor na expiraci (doba vypršení účinnosti léků). V lékárničkách totiž často můžeme najít pozůstatky předcházející léčby celé rodiny. Od kapek do očí, nosu a uší přes různé masti, antibiotika a speciální léky, většinou prošlé, protože použitelnost nikdo nekontroluje. A samozřejmě bychom měli lékárničku s léky uchovávat mimo dosah dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám