Hlavní obsah

Poruchou srdečního rytmu trpí každý desátý Čech

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardiostimulační centrum pražské Nemocnice Na Homolce, které už dvacet let léčí poruchy srdečního rytmu, se v počtu odléčených pacientů už dostalo na první místo v České republice.

Foto: Václav Pergl, Právo

Primář kardiologického oddělení pražské nemocnice Na Homolce Petr Neužil na sále

Článek

„Poruchy srdečního rytmu, tedy arytmie, patří mezi nejčastější srdeční onemocnění. A vlastně není proti nim téměř žádná prevence. Různou poruchou srdečního rytmu trpí zhruba každý desátý člověk. Ne každý ale potřebuje odborný zákrok,“ řekl Právu primář kardiologického oddělení uvedené nemocnice docent Petr Neužil.

Příznaky arytmií jsou různé

Dodal, že počet lidí postižených srdeční arytmií stále mírně narůstá. „Je to způsobeno nezdravým životním stylem a paradoxně také zlepšováním lékařské péče. Odborníci dnes totiž zachraňují nemocné, kteří by dříve neměli šanci dlouhodobě přežít,“ uvedl primář.

Příznaky arytmií jsou různé. Nejčastěji se projevují bušením srdce, nepravidelným tepem, ale i omdlením nebo pocitem vynechávání srdce. V nejtěžších případech se může krevní oběh také zastavit a postižený během několika minut umírá. O arytmii člověk vůbec nemusí vědět.

V Nemocnici Na Homolce ročně implantují v průměru sedm set kardiostimulátorů povzbuzujících srdeční činnost a čtyři sta defibrilátorů srovnávajících vysoký srdeční rytmus.

„Kromě toho děláme čtyři sta až pět set katetrizačních ablací a loni jsme jich dokonce udělali sedm set sedmdesát. Tím jsme se dostali na první místo v Česku,“ řekl primář Neužil.

Katetrizační ablace dokáže příčiny arytmií odstranit zásahem do srdeční tkáně. V ambulanci centra je evidováno na deset tisíc pacientů, kteří mají zavedený nějaký typ přístroje pro léčbu srdečních arytmií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám