Výzkum se zaměřil především na večeře. Většina lidí, když přijde z práce, hledá rychlé řešení. Jen málokdy jsou přitom ochotni zapojit fantazii či vyzkoušet nový recept.

Ve skutečnosti v pracovní týdnu vaří teplé večeře každý den pouhá pětina lidí, většina domácností vaří večer pouze příležitostně. A když už, pak v 98 % případů se jedná o obvyklá jídla, na která jsou již zvyklí. Obvykle je to právě oněch deset jídel.

Zajímavé je i zjištění, že dvě pětiny lidí nikdy nezkusily uvařit jídlo podle kuchařky.

Rychle a jednoduše

Češi prostě neradi tráví příliš času u plotny a neradi experimentují. Při vaření naopak upřednostňují rychlou přípravu a dostupné a levné ingredience.

Pokud tedy vaří, tak nejraději z toho, co mají doma a nebo co velmi snadno nakoupí v jednom obchodě.