Hlavní obsah

Gynekolog Tomáš Binder: Porody doma jsou sobeckostí žen

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porody doma jsou ožehavým tématem. Vždy se kolem nich rozpoutá vlna diskusí. Jedna strana tvrdí, že jde o hazardování se životem ať už rodičky, nebo dítěte, druhá strana si nemůže vynachválit domácí podmínky, kde prý nevládne nervozita a stres. Lékaři jsou proti. Podle vedoucího lékaře porodnického úseku FN Motol Tomáše Bindera se jedná o sobeckost žen, které pro svůj komfort nemyslí na rizika, která mohou nastat.

Článek

Jste obecně proti porodům doma?

Přijde mi, že to je krok zpátky. Nechci říct, že to je úplně hazard. Když budete rodit bez pomoci, tak deset procent z takových porodů (to je dané) bude s komplikacemi. Zbylých devadesát procent žen vám bude říkat, jak to je super, jak si to užily, protože byly ve své koupelně a třeba se při tom dívaly na televizi. Ale moc nechápu co je k tomu vede.

Porody doma ale většinou vedou porodní asistentky.

I když porodní asistentky tvrdí, jak jsou skvělé a vyškolené, tak nemají vzdělávací systém, který by je kontroloval. Nemají tu zodpovědnost. Pokud totiž nastane komplikace, porodní asistentka matku přiveze do nemocnice. A ať je fáze té komplikace jakákoli, ve chvíli, kdy je žena ve vrátnici, přebírá za ní odpovědnost nemocnice.

Stává se vám to?

Stává. A pak nastávají situace, kdy například rodička nebude žalovat porodní asistentku, protože měla komplikace při porodu, nebo protože její dítě zemřelo. Může zemřít i matka. Žalovaná bude nemocnice.

Od počátku je to bohužel postavené konfrontačně. Někdy v padesátých letech se odstrčily porodní báby od porodů, hlavně na velkých klinikách a ze zákona byl za výsledek porodu odpovědný doktor. Já rozumím tomu, že se porodním asistentkám v nemocnicích nelíbí ty klasické práce zdravotních sester, když jsou mezi nimi i vysokoškolačky. Na západě mají jinou zodpovědnost, jiné postavení a jiné kompetence. I v nemocnici.

Proč tedy riskují porod doma, když dopředu nemohou stoprocentně zaručit, že bude bez komplikací?

Já bych i chápal, že některé ženy chtějí rodit doma. Kdyby to bylo zavedené například tak, že by porodní asistentka měla smlouvu s nemocnicí, například s Motolem, a když by nastala komplikace, tak by zavolala, přijela by sanitka a promptně rodičku odvezla do nemocnice, kde by čekal připravený tým. Ale my nevíme, kdo rodí doma, nevíme, kam, kdy a v jakém stavu matku asistentka přiveze. Navíc porodní asistentka je u porodu více méně s holýma rukama. A jen intuitivně předvídá, že porod běží dobře. V devadesáti procentech se to povede a bude porod bez komplikací. Ale jde o těch deset procent komplikací.

Podle mě se jedná o sobeckost těch žen, které pro svůj komfort někam do podvědomí zasunují rizika týkající se plodu. Porodní asistentka, která v ruce téměř nic nemá, v případě problémů neporodí císařským řezem ani nezastaví krvácení. Nepřijde mi, že to je optimální cesta.

Lékaři k porodům doma nejezdí?

Žádného takového neznám.

K císařskému řezu se přistupuje v případě problémů. Žádají ho u nás i ženy, které mohou rodit přirozeně?

Když je komplikace, tak se přistupuje k císaři. Jedná se ale o velkou operaci, takže se mohou vyskytnout všechny komplikace, které mohou provázet velké operace. Každý je svého štěstí strůjcem. Zatím se naštěstí v Česku moc neprojevilo, že by ženy chtěly rodit císařským řezem. Samozřejmě se najdou, ale je to asi tak stejně velká skupina jako těch, které chtějí rodit doma.

Jeden můj kolega s nadsázkou rozlišuje porodnictví na pravicové a levicové. Při pravicovém ženy chtějí rodit bezbolestně, s co největším počtem léků a císařským řezem. Ty druhé si to chtějí užít a úpí bez pomoci někde v obýváku. Obě skupiny jsou spokojeny. My se mezi tím tak nějak plácáme. Vývoj porodnictví půjde tak, jak řekne společnost, jako je to jinde ve světě. Například v Chile nikdo ze střední třídy nepůjde rodit normálně. Naopak půjde na soukromou kliniku a nechá si udělat císařský řez, protože by se shodil. V Číně je zase povolené jen jedno dítě. A když je to chlapeček, tak udělají všechno proto, aby to dobře dopadlo, a půjde na císařský řez. Když to bude holčička, tak je jim to úplně jedno.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvůli ekonomické krizi se rodí více dívek

Ekonomická krize a dlouhodobá nezaměstnanost má podle amerických porodníků vážné společenské důsledky ještě dlouho po návratu prosperity a ekonomického růstu....

Výběr článků

Načítám