Hlavní obsah

Počítačová klávesnice v sobě skrývá řadu nebezpečných bakterií

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přiznejme si to. Téměř každý, kdo někdy pracoval s počítačem, u něj i jedl či pil. Ať už nás vede časová tíseň nebo jen vlastní pohodlí, měli bychom vědět, že v takovém případě si velmi zahráváme se svým zdravím.

Foto: Profimedia.cz

Drobky v klávesnici mohou přitahovat myši do kancelářských prostor. Jejich výkaly pak mohou vážně ohrozit naše zdraví.

Článek

Malé sousto, které nám občas spadne pod klávesnici či do ní, mnozí nijak neřeší. Ale i každý zdánlivě neškodný drobeček může být součástí rostoucí zdravotní krize na pracovišti.

Jedna chemická společnost totiž tvrdí, že mnoha kancelářemi v noci pobíhají myši, které hledají právě tyto "neškodné" drobečky. Na stolech a klávesnicích pak po sobě tyto potvůrky zanechávají výkaly, které s sebou mohou nést velká zdravotní rizika.

Jejich zjištění naznačují, že se myši stávají čím dál tím větším problémem, uvedl Daily Mail.

Jedna pracovnice kanceláře se například divila, jakto že se jí na stole a židli objevily myší výkaly, když s počítačem vůbec nepracuje a u práce nikdy nejí. Je tedy důležité, aby všichni pracovníci v kanceláři striktně dodržovali hygienu.

Odporem k čistějšímu prostředí

Jistá firma podnikla v boji proti čistotě v kancelářích zajímavý krok. Chce lidem ukazovat fotografie nejšpinavějších klávesnic na svých internetových stránkách. "Je dokázáno, že myši běhají po klávesnici, aby se dostaly ke zbytkům, které tu zanechali lidé. To je také důvod, proč by si lidé měli mýt ruce před každým jídlem."

U počítačových klávesnic se již dlouho spekuluje, že způsobují různé zdravotní komplikace. Výzkum z roku 2008 pak také potvrdil, že v klávesnici se může ukrývat více škodlivých bakterií než například na záchodovém prkénku. Mnoho uživatelů je tedy ohroženo různými nemocemi.

Při jednom z mnoha testů také vědci zjistili, že se na některých klávesnicích nacházelo takové množství bakterií, že byl až 150krát překročen bakteriální limit a klávesnice byla až pětkrát špinavější než typické toaletní prkénko.

Každý, kdo jí oběd nebo třeba jen ovoce u počítače a přitom píše na klávesnici, se přitom může nakazit bakteriemi a přivodit si tak nepříjemné žaludeční potíže.

Klávesnice špinavější než záchodové prkénko

Vědci udělali odběry z 33 klávesnic na přítomnost bakterie E.coli, koliformních bakterií, stafylokoků a enterobakterií. Výsledky pak porovnávali s odběry ze záchodových prkének a klik na toaletách.

Ze všech případů byly čtyři klávesnice vyhodnoceny jako velmi rizikové a ohrožující lidské zdraví a jedna byla naprosto "odepsána." Při kontaktu s těmito klávesnicemi by vás jistě čekaly velmi nepříjemné a závažné zdravotní komplikace.

Odborníci dále došli k překvapivému zjištění, že jeden z deseti lidí nikdy nečistí počítačovou klávesnici, 20 procent lidí nikdy nečistí myš u počítače. Lidé, kteří klávesnici a myš čistí, to dělají jednou za měsíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám