Hlavní obsah

Bruxismus vede k vážným onemocněním čelistí i hlavy

Novinky, Karolina Zarzycká

Bruxismus, neboli skřípání a cvakání zuby, je poměrně rozšířený zlozvyk, jenž může vést až k chorobě, a to kolikrát velmi vážné. Většina pacientů, kteří bruxismem trpí, za nejčastější negativní důsledky skřípání označuje bolesti zubů a čelistí.

Článek

Bruxismem trpí všechny věkové kategorie populace, malými dětmi počínaje. Častěji se objevuje u lidí, kteří jsou právě napadeni nějakým infekčním či virovým onemocněním. U dětí bruxismus po odeznění virového onemocnění většinou zmizí. Ženy i muži skřípou zuby stejně, mezi pohlavími se nevyskytují rozdíly.

Skřípot ve spánku, při nemoci či psychických problémech

Ti, již bruxismem trpí, tvrdí, že nejhorší je skřípání během spánku. Někdy je jejich vlastní skřípání vzbudí, ale i když o něm v noci nevědí, poznají to podle úporné bolesti čelistí a křečí v nich. Dále se mohou objevit bolesti hlavy nebo zvýšená citlivost na kyselé a horké.

Pacienti i odborníci se shodují na řešení, které představuje speciální vložka či dlaha, jež se vkládá mezi zuby především na noc. Pokud ji spící pacient nevyplivne (nebo v extrémním případě nespolkne), měla by zabránit protivnému skřípání zuby. Chrániče na zuby jsou ovšem poměrně drahé, jejich cena se pohybuje okolo tisíce korun a výše. Kromě vložky mohou pomoci i různé uvolňovací léky.

Foto: Profimedia.cz

Prevencí bruxismu jsou speciální vložky mezi zuby, které se používají především v noci.

Skřípání obtěžuje především okolí. Ale když dotyčný žije sám, mnohdy ani neví, že něčím podobným trpí. Tudíž ani nemůže odhalit, proč má zdravotní potíže. Někdy bývá skřípání zuby spojeno s určitými psychickými obtížemi, a proto dentální specialisté i psychologové doporučují pacientům konkrétní uvolňovací cvičení.

Děti mají dodržovat spánkový režim

Zároveň také nabízejí několik rad pro rodiče, jež trápí noční cvakání zuby jejich ratolestí: "Pokud se jedná o dítě zhruba do šesti let věku, noční mezizubní dlahy se nedoporučují. Dobré je upravit spánkový režim tak, aby děcko chodilo spát vždy ve stejnou dobu. Dvě hodiny před usnutím by už nemělo sledovat televizi ani mít zapnutý počítač, to pro absolutní zklidnění mysli před spánkem."

Foto: Profimedia.cz

Čeští rodiče méně kontrolují, na co se děti dívají.

Zároveň by se děti měly vyvarovat pojídání cukrovinek a pití slazených nápojů před spaním. Jejich spánek by se měl stát klidnější a potíže se skřípáním by měly odeznít. Při déletrvajících problémech by se měli rodiče svěřit pediatrovi či zubaři.

Anketa

Jaký znáte prostředek proti skřípání zubů?
1. Mezizubní dlahu
69,2 %
2. Medikamenty
5,1 %
3. Relaxační cvičení
8 %
4. Jiný
17,7 %
Celkem hlasovalo 967 čtenářů.

Nejčastější příčiny bruxismu

  • virové, infekční onemocnění
  • psychické problémy
  • nestálý spánkový režim 

Důsledky skřípání zuby

  • bolesti zubů, čelistí, hlavy, záněty čelistí, zničené plošky jednotlivých zubů 

Řešení onemocnění

Prvotně je třeba zjistit důvod skřípání a zkusit jej řešit (léčba virózy, nastolení celkové psychické pohody, upravení spánkového režimu).

Dále lze použít speciální mezizubní dlahy, uvolnit se relaxačními cviky nebo v nejzazším případě užívat medikaci pro svalové uvolnění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám