Hlavní obsah

Stres v práci zvyšuje riziko srdečních chorob u mladších žen

Londýn

Stresující práce jako například ošetřovatelství může zvýšit riziko srdečního onemocnění u mladších žen, uvádějí dánští vědci ve studii, kterou podle agentury Reuters zveřejnilo odborné periodikum Occupational and Environmental Medicine.

Foto: Profimedia.cz

Stresové situace by si ženy neměly tolik pouštět k tělu

Článek

Agentura podotkla, že vztah mezi stresující prací a zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob byl už znám, ale že dosavadní studie se zabývaly hlavně muži. Tentokrát šlo o 12 000 ošetřovatelek, kterým bylo v době zahájení výzkumu v roce 1993 mezi 45 a 64 lety. Všechny byly sledovány patnáct let.

Zdravotním sestrám, které říkaly, že tlak, který pociťují v práci, je trochu přílišný, hrozilo podle studie o 25 procent vyšší nebezpečí srdečního onemocnění než těm, které považovaly tento tlak za zvládnutelný. U těch, které považovaly pracovní tlak za příliš vysoký, bylo riziko vyšší o 35 procent.

Analýza podle věku však ukázala, že riziko je značné zvlášť u zdravotních sester pod 51 let.

Při separátní analýze této věkové skupiny se zjistilo, že u těch, které v práci pociťují mírný tlak, je riziko kardiovaskulární choroby vyšší o 60 procent, a u těch, které pociťují přílišný tlak, je skoro dvojnásobné ve srovnání s těmi, které považují situaci za zvládnutelnou.

Nemoci srdce a cév jsou v Evropě, Spojených státech a mnoha dalších vyspělých zemích hlavní příčinou úmrtí. Podle údajů Světové zdravotnické organizace v roce 2005 spolu s cukrovkou způsobily skoro třetinu všech úmrtí ve světě. V Česku připadá podle České kardiologické společnosti na nemoci srdce a cév přes 50 procent všech úmrtí.

Reklama

Související témata:

Související články

Třešně chrání srdce před chorobami

V době třešní by si sladké šťavnaté peckovice neměl upírat nikdo. Rudé plody totiž obsahují obrovské množství antioxidantů, které prospívají srdci a celé...

Výběr článků

Načítám