Hlavní obsah

V Česku se bude testovat vakcína proti Alzheimerovi

Právo, DPA, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V šesti evropských zemích včetně Česka proběhnou už brzy testy nové vakcíny proti Alzheimerově chorobě. Pokud dopadnou úspěšně, vakcína se může stát oficiální očkovací látkou proti této dosud nevyléčitelné nemoci.

Foto: Reuters

K účasti na klinických studiích bude najato přibližně 420 pacientů z Evropy, včetně Česka.

Článek

Informaci o vakcíně oznámila agentura AFP s odvoláním na rakouskou firmu Affiris, jež ji ve spolupráci s britskou GlaxoSmithKline vyvinula.

„K účasti na klinických studiích bude najato přibližně 420 pacientů v Česku, Rakousku, Chorvatsku, Francii, Německu a na Slovensku. Vakcína AD02 se už odzkoušela v testech na bezpečnost a snášenlivost. Nyní půjde o prověrku účinnosti, přičemž výsledky lze očekávat v roce 2012,“ napsala AFP.

První pokusy o vývoj vakcíny se odehrály už v roce 2001 v USA. Závažné vedlejší účinky vedly k jejich ukončení. Další očkovací látka se zkouší od roku 2005 ve Švédsku.

Alzheimerova choroba snižuje poznávací funkce a vede k demenci a degradaci osobnosti. V Evropě jí trpí zhruba šest miliónů lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám