Hlavní obsah

Při akci Stan proti melanomu odhalili lékaři za hodinu pět nádorů kůže

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Karolina Zarzycká, Václav Pergl

Pigmentová znaménka mohou být příčinou vzniku nádorového onemocnění. Česká populace obecně na prevenci stále málo dbá, a proto dermatologové z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v pondělí 3. května na pražském Václavském náměstí otevřeli stan, kde zdarma vyšetřují kůži všem zájemcům. Za hodinu vyšetřování lékaři objevili pět nádorů kůže, což je oproti minulému roku obrovský nárůst.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Před stanem se tvořila dlouhá fronta zájemců o vyšetření mateřských znamének na kůži.

Článek

Kožní specialisté pod vedením profesora Petra Arenbergera ve střední části Václavského náměstí vyšetřují zájemce ve speciálně upraveném lékařském stanu s pěti oddělenými ordinacemi. Zaměřují se především na výskyt rizikových pigmentových znamének a kožních nádorů.

Škodí slunění v tropech, solária i ozónová vrstva

Rizikovým faktorem může být cestování za sluníčkem do Středomoří, severní Afriky, Tichomoří a Asie, jsou zde ale i další příčiny, které hrají roli při zvyšování počtu nových případů kožní rakoviny.

Jeden z podstatných faktorů, jejž dokumentuje čtyřicetiletá statistika Solární a ozónové laboratoře Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové, je trend ztenčování ozónové vrstvy nad naším územím z přibližně 345 Dobsonových jednotek (DU) na konci 60. let minulého století na 320 DU v prvním desetiletí nového tisíciletí, tedy o sedm procent.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Profesor Petr Areberger a lékařka Monika Arebergerová při vyšetření pacientky.

V minulém roce projevilo zájem o kontrolu své kůže ve Stanu proti melanomu neočekávaně velké množství zájemců. Během dvou dnů se podařilo vyšetřit celkem 1567 pacientů. U 72 lékaři odhalili zhoubný kožní nádor. Z toho bylo jedenáct melanomů, které představují nejagresivnější formu kožního nádoru, osm spinaliomů a 57 bazaliomů. Nejmladší pacientce s diagnostikovaným melanomem bylo 28 let.

Akce Stan proti melanomu je součástí celoevropské kampaně dermatologů, jež má upozornit na nebezpečí výskytu rakoviny kůže a apelovat na důslednou prevenci. V různých formách se bude konat po dobu celého května 2010.

Za hodinu vyšetření lékaři objevili pět melanomů

Doslova zděšení zažili lékaři hned v pondělí, kde ve zvláštním stanu vyšetřovali zdarma mateřská znaménka zájemců.

„Za hodinu jsme objevili pět melanomů, tedy rakovinových nádorů kůže. Loni za dvoudenní akci jich bylo 11. To je obrovský nárůst,“ řekl Právu profesor Petr Arenberger, přednosta dermatovenerologické kliniky pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, který spolu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou zde stan vybudovala.

Přestože pršelo, od rána se tvořila nejméně 200metrová fronta. Lidé stáli s deštníky ve třech řadách. „Očekáváme, že pět lékařů, kteří ve stanu od rána do večera vyšetřují, za dva dny zvládnou tak sedm tisíc zájemců,“ uvedl Arenberger.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Profesor Petr Areberger při vyšetření pacienta

Nádor kůže

Melanom je rakovinový nádor kůže, který se v české populaci za posledních 30 let zvýšil čtyřikrát. „Každoročně jím onemocní zhruba 1500 lidí a pětina z nich zemře. Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let,“ řekla Právu Monika Arenbergerová ze stejné kliniky, která ve stanu také vyšetřovala.

Co by nás mělo přivést do stanu?

  • světlá kůže, mnoho pih
  • větší množství mateřských znamének (více než 25)
  • kožní nádor v rodině
  • spálení v dětství
  • pravidelné dovolené u jižních moří nebo blízko rovníku
  • nově vzniklé nebo měnící se pigmentové znaménko

Každý by si měl podle profesora Arenbergra hlídat svá mateřská znaménka. Pokud mění tvar nebo barvu, měl by okamžitě navštívit lékaře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám