"Skutečně se nejedná o marketing," tvrdí profesor Šamánek, který za ideální denní dávku považuje u mužů 0,5 l vína a u žen 0,2 l vína.

Víno snižuje špatný cholesterol

Prospěšnost mírných dávek alkoholu potvrdil před pěti lety i lékař kardiologického oddělení interní kliniky vojenské nemocnice ve Střešovicích Ivan Jeřábek.

Výzkumy několika tisíc pacientů a zdravých osob ukázaly, že pravidelné užívání alkoholu snižuje koncentraci "špatného" neboli LDL cholesterolu. Naopak mírně zvyšuje koncentraci HDL cholesterolu, který má prospěšný efekt a nepřímo ochraňuje cévní stěnu.

Podle Jeřábka nejde jen o efekt vína, ale jakéhokoliv alkoholu; třeba i vodka to dokáže. Víno má ale lepší účinek.

Na barvě nezáleží

Na barvě vína prý nezáleží - flavonoidy a další barviva obsažená v červeném víně nemají zásadní význam.

Mnohem důležitější jsou látky, které například zabraňují srážení krevních destiček. Díky těmto látkám víno chrání cévní systém o něco víc než ostatní alkoholické produkty.

"Jsem známý tím, že mám víno moc rád. Nic se ale nesmí přehánět. A proto, pokud svým pacientům víno doporučuji, pak zdůrazňuji střídmost a pravidelnost," potvrzuje přední český kardiochirurg Jan Pirk a přidává svůj příběh ze života: "Když jsem byl v Dánsku, musel jsem dokonce některým pacientům po aortokoronárním bypassu písemně potvrdit, že mají pít víno, aby jim manželka věřila."