Hlavní obsah

Moderní léčba diabetu funguje nezávisle na hladině cukru v krvi

Novinky, Dana Sokolová

S diabetem nebo-li cukrovkou se jen v České republice léčí asi 750 tisíc lidí. Doposud byli lidé s touto chorobou odkázáni především na dodržování diety či léčbu inzulinem. Nová léčba je založena na hormonu inkretinu, jenž pomáhá tělu regulovat hladinu cukru v krvi tak, že stimuluje inzulin jen tehdy, když jej tělo potřebuje. Pacientům tak odpadá složité vypočítávání dávky podle očekávané stravy nebo pohybové aktivity.

Foto: Profimedia.cz

Moderní účinná látka se aplikuje dvakrát denně, nezávisle na hladině glykémie.

Článek

Diabetes mellitus je onemocnění, při kterém tělo nedokáže správně zpracovávat cukr.

"Z potravy získáváme glukózu a z ní pak buňky využívají energii. Aby se ta ale k buňkám dostala, je potřeba složitějšího mechanismu. Buňka vpustí do svého nitra cukr jen tehdy, když se na povrch naváže inzulin, který produkuje slinivka břišní. Problém u diabetu 2. typu je, že tělo neumí inzulin správně využívat k přeměně glukózy na energii," vysvětluje profesor Martin Haluzík z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN Praha.

Důležité hormony trávicího traktu

Kromě inzulínu zde hrají významnou roli i inkretiny, hormony zažívacího traktu, jež vylučují buňky tenkého střeva. Pomáhají totiž regulovat hladinu krevní glukózy a spolu s inzulinem tak zpracovávají přísun energie z potravy.

Nemocní s diabetem 2. typu mají účinky inkretinů porušené, což se snaží napravit právě nová moderní léčba na bázi bílkoviny, která funguje podobně jako hormon inkretin GLP-1, jenž reguluje hladinu cukru v krvi.

"Hormon inkretin GLP-1 zvyšuje uvolňování inzulinu, navozuje pocit sytosti a zpomaluje tak vyprazdňování žaludku po jídle. Díky tomu se i upravuje hladina glykemie v okamžicích, kdy jsou nemocní nalačno či po jídle," uvádí profesor.

Nová léčba tedy zcela minimalizuje riziko hypoglykémie, která nemocné ohrožuje právě  v okamžicích vyšší zátěže, většího hladu či při špatném dávkování léků či inzulinu.

Léčba nezávislá na hladině glykemie

Zázračnost nové léčby spočívá především v tom, že dávkování léků není odvozeno od aktuální hladiny glykemie.

Účinná látka se tedy aplikuje dvakrát denně injekčně do podkoží, nezávisle na množství přijaté potravy či fyzické aktivity. V těle působí 12 hodin a přímo ovlivňuje metabolismus, tím, že navozuje pocit sytosti. Díky těmto účinkům ji tedy ocení i cukrovkáři, kteří marně bojují s nadváhou a obezitou.

Lékaři doporučují tuto léčbu především diabetikům II. typu, u kterých nejsou původní inzulínové preparáty dostatečně účinné a které trápí zdravotní komplikace spjaté s jejich nadměrnou hmotností.

Přestože se jedná o moderní léčbu, nemocní se nemusí bát ani vysoké finanční zátěže.

„I pacienti, kteří v rámci indikačních omezení nemají nárok na zvýšenou úhradu, nezaplatí za léčbu ročně více než pět tisíc korun (respektive 2500 Kč v případě dětí do 18 let věku a osob starších 65 let), a to díky ročnímu ochrannému limitu,“ dodává profesor Martin Haluzík.

Hladina cukru v krvi
Důležitý ukazatel, který určuje naši schopnost využívat cukry z potravy a přeměňovat je v energii. Rozlišujeme dvě možná měření. Jedním z nich je aktuální glykemie, která udává okamžitou hladinu cukru v krvi. Přesnější údaj nám poskytuje hladina glykovaného hemoglobinu (někdy také nazývaný dlouhý cukr), který ukazuje, jak si stojíme v horizontu 2–3 měsíců.
Aktuální glykémie
Normální hodnoty nalačno: 3,5 - 6,4 mmol/lNormální hodnoty po jídle: až o 2 mmol/l vyšší
Glykovaný hemoglobin
Zdravý člověk - 2,8 - 4 %Dobře léčený diabetik - do 4,5 % ; respektive 5,3 % u diabetu II.typu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám