Hlavní obsah

Strečink před cvičením neprospívá, ale škodí, tvrdí vědci

Před každým cvičením je dobré zahřát a uvolnit svaly, ovšem mezi toto rozcvičování rozhodně nepatří strečink. Podle vědců se při protahování statickým strečinkem svaly namáhají a zužují, jako když se napne prudce guma. A to může neprohřáté a nepřipravené svaly poškodit. Strečink by tedy lidé měli provádět zcela nezávisle na cvičení.

Foto: Profimedia.cz

Strečink by lidé měli provádět zcela nezávisle na cvičení.

Článek

Předklánění se, dotýkání palců u nohou, protahování pomocí úklonů a další metody strečinku před cvičením podle posledních experimentálních studií svalovině škodí. Místo uvolnění dochází k přepětí svalu.

„Když provádí sportovec strečink před cvičením, tělo si řekne, že je riskantní být přepnutý. Kompenzuje to proto kontrakcí a zvýšenou tenzí. To znamená, že po strečinku není tělo schopno pohybovat se tak rychle či volně a je navíc mnohem náchylnější ke zranění,“ vysvětluje Kieran O´Sullivan z University of Limerick v Irsku poslední klinické objevy.

Zvyšuje pružnost těla

Podle něj je strečink důležitý a lidé by ho i tak měli vykonávat, protože zvyšuje pružnost těla. Ale má jednu podmínku, neměli by se mu věnovat nikdy před cvičením a jinou fyzickou aktivitou včetně posilování. Raději by ho měli nechat na konec dne.

Svaly by se měly před cvičením uvolnit a prohřát poklepáváním, třepáním a lehkými cviky. Experti z celého světa si uvědomují, že desítky let zažitý strečink před cvičením z hlavy učitelů tělocviku, trenérů a profesionálních i amatérských sportovců dostanou velmi obtížně. Jedno je ale jisté, klinické testy prokázaly, že statický strečink před závodem a cvičením svalům více škodí než prospívá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám