Hlavní obsah

Tmavá čokoláda by mohla pomáhat při léčbě cirhózy jater

– Londýn

Hořká čokoláda je nejen zdraví prospěšná, ale má dokonce léčivé účinky. U pacientů s cirhózou totiž pomáhá snižovat vysoký krevní tlak v játrech po konzumaci jídla. Lépe řečeno, pomáhají antioxidanty, na něž je čokoláda velmi bohatá. Podle španělských lékařů by mohli pacienti s tímto vážným jaterním onemocněním užívat hořkou čokoládu jako podpůrný lék.

Foto: Profimedia.cz

Hořká čokoláda má i léčivé účinky.

Článek

„Tato studie jasně poukazuje na vztah mezi konzumací hořké čokolády a jaterní hypertenzí a demonstruje význam zlepšení stavu u pacientů s cirhózou, kdy je nutné minimalizovat nástup a vliv konečné fáze choroby, která končí smrtí,“ uvedl profesor Mark Thursz z Imperial College v Londýně.

Cirhóza je chronické onemocnění, kdy je oběh krve v orgánu narušen oxidačním stresem a nedostatkem antioxidantů. Dochází tak postupně k trvalému zjizvení jater. Pacienti s cirhózou mají kvůli tomu zvýšený krevní tlak v játrech, což může vést i k prasknutí cévy.

Při pravidelné konzumaci čokolády ale játra dostávají velké množství antioxidantů, které pomáhají snižovat krevní tlak v orgánu, zvláště po příjmu jídla během trávení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám