Hlavní obsah

Bolest zad trápí většinu dospělých i dětí, pomohou jednoduché cviky a masáže

– Praha

Z bolesti zad se již stala novodobá civilizační choroba, trápí přes 80 procent dospělých a až tři čtvrtiny dětí. Postižení si podle maséra Dušana Kočího většinou mohou za bolest zad sami. Dostatečně se nehýbají nebo pohybový aparát zatěžují nerovnoměrně.

Foto: Profimedia.cz

Za bolesti zad může i časté vysedávání u počítače.

Článek

"Dospělí sedí celý den v práci za stolem, děti ve školní lavici, večer se jen přesunou do křesla k televizi nebo k počítači. Případně tělo zatěžují jednostranně těžkou prací a často i nesprávným sportem," upozorňuje Kočí.

Mnoho zbytečné bolesti zad si lidé způsobují pohodlností. Při sezení dávají nohu přes nohu, či si na ní sedí. Přetěžují jednostranně svaly v oblasti bederní páteře. Když tak sedí celé dny, vychýlí se jim obratel. Následkem je vyhřeznutí ploténky a bolest. Lze jí přitom předejít vhodným pohybem. Pomůže uvolňující masáž a místo na židli sedět na míči.

Pomohou protahovací cviky

Bolesti způsobuje i dlouhodobé vytáčení hlavy, například při sledování televize vleže. Svalstvo v oblasti krční páteře zatuhne, postiženého bolí za krkem, cítí bodavou bolest

za uchem či okem a bolí ho hlava. Pomohou protahovací cvičení jako otáčení hlavy třikrát denně padesátkrát na každou stranu, ale jen "do bolesti". Vhodná je masáž šíje a indická masáž.

Páteři neprospívá nošení těžké tašky přes rameno, měla by být přehozena přes záda křížem. Kdo to neudělá, namáhá si deltový sval, ramenní kloub, mezilopatkové svaly a ostatní svaly horní poloviny zad. Řešením je batoh a v případě kabely střídat ramena. Pomáhá posilovat a protahovat zádové svalstvo, ideální je plavání. Vhodná je masáž šíje, rukou a zad.

Při dlouhém psaní na počítači, používání myši a častém psaní SMS hrozí podle Kočího zánět šlach a vazů, který se projevuje bodavou bolestí ruky a zápěstí. Pomůže ergonomická podložka ke klávesnici a myši a masáž rukou.

Záda mohou bolet také ze špatných bot

Módní tenisky s rovnou podrážkou nemají anatomicky tvarovanou stélku. Problémy způsobují i boty zcela bez podpatku. Klenba nohy se bortí, noha je plochá, přetěžují se lýtkové svaly, objevují se problémy s klouby.

Řešením je koupit si do bot správné vložky, ještě lepší je pořídit si zdravotní obuv. Zabírá masáž plosky i celých nohou.

Bolest zad může být příznakem vážnější nemoci, a pokud trvá déle než tři měsíce, měl by nemocný navštívit odborníka a to především neurologa či fyzioterapeuta.

Reklama

Související témata:

Související články

Ze špatných bot bolí celé tělo

Špatné boty mají vliv na celé tělo. Koho tedy pálí plosky nohou, má otlačeniny či kuří oka, nebo se mu už dokonce začínají vytáčet palce, měl by se poradit...

Výběr článků

Načítám