Hlavní obsah

Třináct let po zavedení transplantace plic se stále řeší jejich financování

Právo, Václav Pergl

Třináct let už se v České republice transplantují plíce a za celou tu dobu se dosud jedná o zavedení specializovaného kódu, přes který by tuto velmi náročnou operaci zdravotní pojišťovny platily.

Foto: Václav Pergl, Právo

Daniele Buryové profesor Pavel Pafko transplantoval plíce před jedenácti lety. Dnes je jí 34 let a cítí se velmi dobře.

Článek

„Za oněch třináct let jsme transplantovali již 145 pacientů a děláme tyto výkony jako jediní v ČR,“ řekl Právu ve středu profesor Pavel Pafko, přednosta III. chirurgické kliniky FN Motol, který transplantace plic v ČR zaváděl. „Stále se jedná o zavedení kódu, přes který by pojišťovny tento výkon proplácely. Je to ostuda a hanebnost,“ řekl profesor Pafko.

Ředitel FN Motol Miloslav Ludvík, kde se tyto výkony provádějí uvedl, že přímé náklady na samotnou transplantaci a pobyt na JIP jsou asi 800 tisíc korun. Ve Vídni, kde se profesor Pafko transplantaci plic učil se musí nejdříve složit 70 tisíc eur. „Materiální vstupy k transplantaci jsou v Rakousku i u nás naprosto stejné, a ten rozdíl je v honorování výkonu,“ uvedl profesor.

Motolské centrum patří k velmi úspěšným na světě. „Jen loni jsme transplantovali 22 pacientů. Nyní je na čekací listině 44 pacientů. Dárců je málo a tak mnozí se nových plic nedožijí,“ uvedl docent Robert Lischke z uvedené kliniky.

Předpokládaný souhlas s dárcovstvím

V ČR platí předpokládaný souhlas s dárcovstvím orgánů. Každý však může odmítnout, což se uvede do zvláštního registru do kterého lékaři vždy před odběrem z těla zemřelého musejí nahlédnout. Nyní je v něm uvedeno asi tisíc lidí, řekla prezidentka České transplantační společnosti Eva Pokorná.

„Od mládí jsem měla cystickou fibrózu a když mě bylo 23 let, tedy před 11 lety, mi profesor Pafko transplantoval nové plíce. Po operaci, jako mávnutím kouzelným proutkem jsem zase mohla dýchat,“ svěřila se Právu učitelka angličtiny z Ostravska Daniela Buryová.

Profesoru Pafkovi bude ve čtvrtek, na pražském mezinárodním semináři k transplantaci plic, uděleno čestné členství České transplantační společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám