Hlavní obsah

Čeští lékaři představili novou nadějnou léčbu pro pacienty s rakovinou krve

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští lékaři I. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se podíleli na zavedení nové léčby určitého typu rakoviny krve.

Foto: Václav Pergl, Právo

Přednosta I. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a ředitel Ústavu hematologie a krevní transfúze Marek Trněný

Článek

„Je to průlom a nová naděje pro pacienty,“ řekl Právu Marek Trněný, přednosta této kliniky a ředitel Ústavu hematologie a krevní transfúze. Byl i jedním z vědců, kteří na nové léčbě pracovali.

„Pacienti s chronickou lymfatickou leukémií, což je nejčastější typ leukémie, tedy rakoviny krve, v Evropě a pacienti s nádorem místních uzlin tzv. folikulárního lymfomu mají větší naději na celkové přežití a záchranu života,“ uvedl Trněný.

Vysvětlil, že v ČR ročně na rakovinu krve zemře asi 2000 osob. A i když u řady onemocnění bylo dosaženo výrazného pokroku v léčbě, osud nemocných s chronickou lymfatickou leukémií a folikulárním lymfomem se po desetiletí nedařilo změnit. Až teď.

Nová naděje pro nemocné

„Klinické studie ukázaly, že podáváním protilátky rituximab pacientům s uvedenými diagnózami se poprvé v historii podařilo zlepšit celkové přežití nemocných a zachránit tak řadu lidských životů,“ řekl Trněný.

O úspěších léčby obou diagnóz se hovořilo o víkendu v Praze na sjezdu expertů v hematologii. Zúčastnilo se ho téměř tisíc lékařů ze 45 zemí a profesor Trněný sjezdu předsedal spolu s profesorem Keatingem z největšího centra na léčbu rakoviny na světě – MD Anderson v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám