Hlavní obsah

Celiakie trápí mnoho lidí, aniž by o tom věděli

Novinky, Dana Sokolová

Ještě před několika lety se o celiakii hovořilo jako o vzácném onemocnění. Dnes jí trpí až 50 tisíc osob, ovšem skutečně o tom ví jen jedna desetina z nich. Přitom pro úspěšnou léčbu této choroby je nutné dodržovat přísnou bezlepkovou dietu.

Foto: Profimedia.cz

Začít s bezlepkovou dietou není vůbec jednoduché, jelikož se lidé musí vzdát většiny svých oblíbených jídel.

Článek

Celiakie patří prozatím mezi nevyléčitelné choroby. Jedinou možnou formou terapie je dodržování speciální, takzvané bezlepkové diety. Pro pacienta to znamená jediné – vyřadit z jídelníčku všechny potraviny, které lepek neboli gluten obsahují. Zjednodušeně lze říci, že se jedná o všechny výrobky obsahující mouku, nebo při jejichž výrobě byla použita pšenice, ječmen nebo žito.

Dieta je velmi nekompromisní

Začít s bezlepkovou dietou není vůbec jednoduché, jelikož se lidé musí z velké části vzdát většiny svých oblíbených jídel. Lepek je totiž obsažen téměř ve všem, co využívá běžná kuchyně a to například i v mléčných výrobcích, jež jsou zahušťovány pšeničným škrobem a náhrady těchto potravin jsou mnohdy velmi složité.

Výrobky určené pro celiaky bezpečně poznáme podle symbolu s přeškrtnutým klasem nebo pomocí psané informace na obalu - „vhodné pro celiaky“,“ „neobsahuje lepek“ apod.

Bohužel stále neexistuje příliš mnoho obchodů, kde tyto výrobky naleznete. Jedním z důvodů je, že výroba bezlepkových potravin vyžaduje náročnější postupy, což se v konečném důsledku samozřejmě podepisuje také na jejich ceně. I díky tomu jsou bezlepkové potraviny až třikrát dražší než ty běžné.

Zdravotní pojišťovny na ně celiakům navíc přispívají buď zanedbatelnými částkami (maximálně v řádu několika set korun měsíčně) nebo dokonce vůbec. Bezlepková dieta přitom jednoho nemocného podle odhadů ročně vyjde na cca 36 tisíc korun.

Když se nemoc neléčí

Jen malé procento všech nemocných o své nemoci ví. Typické na celiakii totiž je, že nemusí mít projevy vůbec žádné. Pokud budeme mluvit o klasickém průběhu onemocnění, který se vyskytuje u deseti procent pacientů, projevuje se nafouklým břichem, průjmy, objemnými stolicemi, nadýmáním a flatulencí (plynatostí), může se objevit i hubnutí a malnutrice (podvýživa).

Pokud se však nemoc dlouhodobě neléčí, může mít i řadu komplikací.

" U neléčené celiakie dochází ke zhoršenému vstřebávání některých živin, především tuků, minerálů (vápníku), dále vitamínů rozpustných v tucích. Zvyšuje se riziko vzniku metabolické kostní nemoci - prořídnutí kostí, chudokrevnosti (anémie), malnutrice (podvýživy). U pacientů s neléčenou celiakií je také vyšší riziko nádorových onemocnění," vysvětluje Doc. MUDr. Pavel Kohout, vedoucí Centra výživy a vedoucí Jednotky intenzivní metabolické péče Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Na onemocnění jako takové většinou upozorní krevní testy, po kterých se ještě dělá endoskopické vyšetření žaludku.

Jakmile lékař onemocnění potvrdí, je nutné okamžitě zavést bezlepkovou dietu. Zprvu je to pro každého velmi náročné, vzdát se téměř všeho, co dříve jedl. Ale časem tento prvotní stres opadne a člověk se s dietou v podstatě zžije.

Navíc, neustále i roste počet výrobků, které jsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Kromě tradičních dietních potravin jsou k sehnání i nejrůznější cukrovinky či uzeniny. V současné době si i takto nemocný člověk může pochutnat na párku či klobáse, což dříve nebylo vůbec možné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám