Hlavní obsah

Každý třetí dospělý Čech má nadváhu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice má každý třetí dospělý nadváhu a každý pátý už je obézní. Právu to řekl profesor Štěpán Svačina, přednosta 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Každý třetí Čech má nadváhu

Článek

„Varující je, že s obezitou a nadváhou se potýká už 13 procent dětí ve věku od 6 do 10 let. Ve věku 11 až 15 let je to 14 procent chlapců a deset procent děvčat. Zdravá strava je pro ně cizím pojmem,“ sdělil profesor Svačina.

Podle něho obezita s sebou nese obrovská zdravotní rizika. „Obézní mají ve srovnání s lidmi s normální hmotností pětkrát vyšší riziko vzniku vysokého krevního tlaku, o polovinu vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, 1,8krát vyšší riziko vzniku rakoviny dělohy, sedmkrát vyšší riziko cukrovky. Lidé s výrazně vysokou obezitou se většinou ani nedožijí 60 let,“ soudí profesor.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se ve vzdělávací kampani Žij zdravě, která je určena všem, snaží prosazovat zdravý životní styl. „Rádi bychom, aby kampaň přispěla ke snížení nadváhy a obezity v populaci a snížila tak navazující zdravotní komplikace,“ řekl Právu ředitel VZP Pavel Horák.

Proto je kampaň zaměřena i na stravovací návyky dětí a dospívajících, ale také na praktické lékaře, kteří se budou vzdělávat v kurzech praktické obezitologie, aby mohli účinněji radit pacientům. V závěru roku se bude opakovat celostátní výzkum věnovaný obezitě v české populaci. Ten poslední byl v roce 2008 a mj. ukázal, že od roku 2005, tedy za tři roky, stoupl počet Čechů s obezitou o pět procent, tedy zhruba o 425 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Příčinou nadváhy může být i podvýživa

Zdá se nepochopitelné, proč někteří lidé jí často a hubnou a jiní se naopak trápí hladem a kilogramy jim přibývají. Nemusí to být vždy vrozenými dispozicemi,...

Nadváhu lze zjistit změřením obvodu pasu

Jak zjistit, zda má člověk váhu, jakou má mít, nebo už má nadváhu? Rychlých pomůcek je hodně. Například podle Brocova vzorce by měl člověk vážit tolik...

Jak se při hubnutí vyhnout nesmyslné dřině

Podíváme se do zrcadla nebo na váhu a naštveme se. Po Novém roce se většina z nás zběsile vrhá na nejrůznější druhy sportů a cvičení. Jaké chyby při tom děláme...

Výběr článků

Načítám