Hlavní obsah

Nejpodivnější fobie: z knoflíků i z chlupů v jídle

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představa uzavřeného prostoru ve vás vyvolá panickou úzkost? Nedotknete se knoflíků? Při pohledu na pavouka vás jímá hrůza a děs? Pak trpíte formou fobie. Lidí, kteří se v Česku s nějakým psychickým onemocněním potýkají, je až 20 %.

Článek

Zbavení se jakékoli fobie je běh na dlouhou trať. Člověk vždy musí začít u sebe. Uvědomit si, že tento psychický stav sám od sebe zřejmě nepomine a navštívit odborníka. A po malých krůčcích se snažit fobii překonat.

Existují i různé akce, které v tomto snažení mohou být nápomocné. Např. České aerolinie pořádají specializované kurzy pod názvem "Létání bez strachu". Cílem těchto kurzů je odstranit, či zmírnit obavy z létání u osob, které ještě neletěly, nebo u osob, které se chtějí dozvědět více o zákulisí létání a seznámit se s výcvikem pilotů a stevardů. Účastníkům kurzu jsou poskytovány teoretické, i praktické návody, jak pracovat s vlastními emocemi a odstranit tak obavy z létání.

Klaustrofobie trápí pět procent lidí

Nejen pobyt v letadle je například stresující pro lidi, kteří trpí klaustrofobií. Klaustrofobie je totiž strach z uzavřených nebo omezených prostorů. Pro klaustrofobiky jsou kritická především místa jako výtahy, letadla, vlaky. Tato fóbie se může projevovat pouhými pocity nejistoty, ale také třeba silnými záchvaty, při kterých člověk může až omdlít.

To potvrdila i Stanislava Zajícová, která klaustrofobií trpí. Potvrdila, že nerada jezdí výtahem, tunely, u kterých nevidí konec, objíždí a metrem nejezdí. "I když člověk přemýšlí racionálně, emoce jsou silnější," řekla Novinkám. Přesto se však pokouší svou fóbii překonat a postupně ji odbourávat. "Člověk si musí říct, že to prostě zkusí," řekla paní Stanislava.

Klaustrofobií trpí na světě asi 5 % lidí. Život s touto nemocí nemusí být nijak výrazně odlišný od života člověka netrpícího žádnou fobií. Vždy ale představuje jistý psychický blok.

Paní Adéla trpí zase fobií z knoflíků. Od malička si na sebe nevezme nic, co by knoflík, byť jen dekorativně, obsahovalo. "Příčinu moc nedokážu vysvětlit, ale vzpomínám si, že už v raném dětství mi bylo odporné, když mi zapínali knoflíky u pyžamka," říká. "Moje dcera mé pocity rozhodně nesdílí a ráda by nosila oblečení s knoflíky, ale má smůlu," dodává Adéla s tím, že svou fobii považuje spíš za  úsměvnou. "V životě mě  neomezuje".

Lidé mají fobie z mnoha věcí

Fobií je mnoho. Známé jsou dále např. arachnofobie (strach z pavouků), zoofobie (strach z určitých zvířat), či sociální fobie (obava ze sociálního kontaktu). Opakem klaustrofobie je agorafobie. Lidé, kteří jí trpí, mají strach z otevřených a zejména veřejných prostor.

Z výšky mají děs lidé trpící akrofobií, ze špíny ti, co mají mysofobii a z ohně pyrofobici. Thanatofobií se označuje strach ze smrti, hypnofobií pak obava ze spánku a tokofobií trpí ženy, které se děsí porodu. Mezi fobie patří např. aichmofobie (strach z ostří), gefyrofobie (z mostů), nebo trichofobie (z vlasů a chlupů např. v jídle).

Japonci testovali zlaté rybky

Podle japonských vědců se fobie dá odstranit z mozku injekcí léku, který používají lékaři už dlouho. Jedná se o umrtvující lidokain. Pokud je podán do oblasti mozku zvaného mozeček souvisejícího s fobiemi, chorobný strach zcela zmizí. Uvedla to agentura Famous s tím, že experti z Univerzity v Hirošimě testy prováděli na zlatých rybkách.

Profesor Masajuki Jošida a jeho tým věří, že podávání injekcí lidem by mohlo být účinné a zbavit je fobií z pavouků, hadů, hmyzu, výšky, stísněných prostor a třeba i jiných lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se zbavit nadměrného pocení

Konečně tu máme teplé dny. S nimi ale také přichází na řadu problém zvaný pocení. To je sice přirozené a pro organismus životně důležité, když je ho však...

Výběr článků

Načítám