Hlavní obsah

Každý desátý Čech má poškozené ledviny

Právo, Václav Pergl

Lékaři přišli s velmi znepokojující zprávou: desetina české populace má nějakou formu poškození ledvin. Většinou je to důsledek cukrovky a vysokého krevního tlaku. Při zanedbání léčby může dojít k jejich postupnému selhávání.

Článek

„Pro pacienty, jimž ledviny selžou až na úroveň deseti a méně procent jejich původní funkce, to znamená, že se stanou závislými na umělé ledvině nebo jim musí být ledvina transplantována,“ soudí profesor Vladimír Tesař, přednosta nefrologické kliniky I. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V Česku už je evidováno téměř 6000 dialyzovaných pacientů a ročně jich přibývá tři sta až 600.

V ohrožení jsou tři milióny Čechů

Selhání ledvin hrozí zejména lidem, kteří trpí cukrovkou a vysokým krevním tlakem. A není jich málo. V Česku je registrováno 800 tisíc diabetiků, kteří se léčí, ale jak soudí profesor Milan Kvapil, předseda Diabetické asociace ČR, může jich být mnohem víc, určitě přes milión.

Podobně je tomu i s vysokým krevním tlakem. Tím trpí v České republice přibližně dva milióny lidí, to je dvacet procent populace. Nebezpečí obou nemocí spočívá v tom, že prakticky vůbec nebolí, a zejména vysoký krevní tlak se dlouhá léta nemusí nijak projevovat, ale plíživě působí na ledviny a má na ně devastující účinek.

Ledviny nejvíce poškozuje:
Diabetes, a to proto, že pacienti s cukrovkou mívají vysokou hladinu cukru v krvi, který poškozuje malé cévy v ledvinách, tzv. ledvinová klubíčka, a může tak způsobit selhání ledvin. Přitom cukrovkou trpí v České republice 800 000 pacientů, ale ve skutečnosti jich může být až dvojnásobek. Mnozí o svém onemocnění totiž nevědí.
Dědičné onemocnění.
Vysoký krevní tlak – také může poškodit cévky v ledvinách a způsobit selhání ledvin. Až čtvrtina selhání ledvin je právě způsobena vysokým krevním tlakem. Neléčený vysoký krevní tlak urychluje proces selhávání ledvin. V ČR vysokým krevním tlakem trpí až dva milióny dospělých.
Dlouhodobé užívání léků na tišení bolesti, tzv. analgetik.

Nemocní přicházejí pozdě

Podle profesora Tesaře velkým problémem nemoci ledvin je, že je často diagnostikována až ve fázi selhávání ledvin. „V praxi se setkáváme s tím, že více než čtyřicet procent nemocných je k nám dovezeno v akutní fázi, tak říkajíc z ulice. U těchto nemocných pak nemůže být použita léčba, která vývoji vedoucímu k definitivnímu selhání brání nebo jej alespoň zpomaluje, a to je smutné,“ soudí profesor.

Dodává, že selhávání ledvin u pacienta může způsobit únavu, slabost, otoky rukou a nohou, dušnost, pach z úst, ale také svalové křeče a tmavší zbarvení kůže. Nemocní velmi často skončí na dialýze, ať už nemocniční nebo domácí. To v lepším případě. V horším zemřou předčasně na kardiovaskulární onemocnění. Většinou nevydrží srdíčko.

Pomůže jednoduchý test

Podle profesora Tesaře existuje jednoduché vyšetření na selhávání ledvin, které se provádí z krve a z moči. Stojí zhruba 60 korun a je hrazeno ze zdravotního pojištění. Lékaři by ho měli provádět v rámci preventivního vyšetření, ale mnohdy se tak neděje nebo se zvýšené hladiny bílkoviny v moči a kreatininu v krvi bagatelizují s odůvodněním, že ve vyšším věku je to normální.

„Ale ono to normální není a léčbu je nutné zahájit okamžitě,“ soudí profesor Tesař. Přimlouvá se za to, aby praktičtí lékaři na chronické poškození ledvin více mysleli a přispěli ke včasnějšímu záchytu onemocnění. Pak je totiž velká naděje, že pacient neskončí na dialýze.

V ohrožení jsou hlavně diabetici a lidé s vysokým krevním tlakem. Jim totiž nejvíc hrozí kromě selhání ledvin i infarkt, mozková mrtvice a ischemické choroby dolních končetin. Postižení ledvin všechna tato rizika zvyšuje.

Druhy selhávání ledvin
Akutní – pokles funkce ledvin je náhlý, způsobený nejčastěji zraněním nebo jedovatou látkou. Většinou jde o přechodný stav, a pokud je léčba zahájena včas, funkce ledvin se během několika týdnů může obnovit.
Chronické – jde o dlouhodobé onemocnění s postupnou ztrátou funkce ledvin. Je to nejčastější typ jejich selhání. Funkce už nelze obnovit, ale je možné jejich pokles léčbou pozastavit. Chronické onemocnění může vyústit v selhání ledvin, kdy bez dialýzy nebo transplantace je pacient ohrožen na životě.

Prevence onemocnění ledvin

  • Jezte přiměřenou, pestrou a vyváženou stravu s nižším obsahem soli a cholesterolu.
  • Omezte na minimum konzumaci alkoholu.
  • Nekuřte, protože kuřákům, kteří mají současně zvýšený krevní tlak, ledviny selhávají rychleji.
  • Denně pijte alespoň dva litry tekutin.
  • Všechny infekce, včetně chřipky, je třeba důkladně vyléčit.
  • Užívejte co nejméně protizánětlivých léků a léků proti bolesti.
  • Máte-li vysoký krevní tlak nebo cukrovku, co nejdříve zahajte léčbu těchto onemocnění spojenou s pravidelnou kontrolou funkcí ledvin.
  • Dostatečně se pohybujte, zabraňte nadváze.
  • Veškerá strava by měla být nedráždivá, tedy s omezením ostrého koření.
  • V jídelníčku by neměly chybět vláknina, ovoce a zelenina - především v syrové formě s bohatým zastoupením vitaminu C.

Příznaky onemocnění

  • únava nebo slabost
  • otoky rukou a nohou
  • dušnost
  • nechutenství, pachuť v ústech, nevolnost, hubnutí
  • nespavost, svědivka, svalové křeče
  • bolest v bederní krajině, zvláště je-li doprovázena teplotou nebo změnou barvy moči
  • tvorba pěny v moči – může být důsledkem vylučování bílkoviny do moči
  • tmavá moč (červená, červenohnědá, růžová)
  • příliš velké množství moči, zvláště v noci

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám