Hlavní obsah

I nápoje bez cukru mohou vážně poškozovat chrup

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si rádi pochutnáte na ovoci, ovocných šťávách nebo sklence vína, prospíváte tím sice svému zdraví a linii, vaše zuby ale trpí. Džusy, slazené limonády ale i víno totiž v sobě obsahují velké množství kyselin, které nevratně poškozují zubní sklovinu.

Foto: Profimedia.cz

Nápoje s vyšším obsahem kyselin mohou nevratně poškodit zubní sklovinu.

Článek

Zvlášť nebezpečné jsou přitom sycené limonády a to i ty s menším obsahem cukru a označením light. Nebezpečné kyseliny ale obsahují například i některé oblíbené dětské šťávy, které sice neobsahují ani cukr a barviva, ale obsahem kyselin se vyrovnají syceným limonádám či kolovým nápojům.

„Takové šťávy jsou pro zuby velmi nebezpečné. Nejen, že naleptáváním likvidují zubní sklovinu, ale vzhledem k obsahu přírodních, zkvasitelných cukrů, nejvíce ohrožují zuby, jsou-li podávány dětem na noc nebo v noci,“ vysvětluje lékař Ladislav Korábek ze stomatologické kliniky 1. Lékařské Fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Příznaky poškození jsou zpočátku nenápadné

Poškození skloviny si zpočátku nemusíme téměř všimnout. Ztenčování zubní skloviny se projevuje nenápadnou průsvitností na hranách předních zubů, která však po čase může vést až k výrazné změně tvaru zubu. Průvodním jevem bývá často zvýšená citlivost zubů.

Ztenčování zubní skloviny je nebezpečné hlavně proto, že jde o nevratné poškození chrupu.

Jak poškození předcházet a zmírnit rizika

Pokud často konzumujete nápoje a potraviny s vyšším obsahem kyselin, měli byste myslet i na váš chrup a dodržovat alespoň některá opatření, jež mohou pomoci erozi skloviny předcházet.

Podle stomatologů by sklovina měla být vystavena vlivu kyselin co nejkratší dobu, dlouhé vychutnávání a usrkávání kyselých nápojů zubům nesvědčí. Máte-li možnost, pijte ovocné nápoje brčkem.

Chrupu paradoxně neprospěje, poběžíte-li si bezprostředně po vypití nápoje vyčistit zuby. „Je opravdu důležité, aby si lidé bezprostředně po konzumaci kyselých potravin a nápojů zuby nečistili, protože ztráta tvrdých zubních tkání se tak zbytečně urychluje," vysvětluje Ladislav Korábek.

Podle něj je dobré s čištěním počkat minimálně půl hodiny, než se kyseliny přirozeně neutralizují slinami. "Neutralizaci je možné také urychlit tím, že si po „kyselém útoku“ na naše zuby vypláchneme ústa neutrální tekutinou, například vodou. Výhodná může být i žvýkačka bez cukru, protože podporuje sekreci sliny do dutiny ústní a tím neutralizaci urychluje,“ dodává Korábek.

Hodnoty pH vybraných nápojů ( čím nižší pH, tím větší riziko poškození skloviny)
Grepfruitový džus3, 2
Víno3, 4
Červené víno3, 7
Jablečný džus3, 4
Pomerančový džus3, 7
Voda7
Mléko7

Zapomeňte na ovoce a kyselé nápoje před spaním

Základní prevencí je důsledná ústní hygiena. Pravidelné čištění zubů a používání vhodných přípravků může zubní sklovinu posílit a působí proti jejímu ztenčování. Odborníci doporučují používat spíše měkké zubní kartáčky a pasty se zvýšeným obsahem fluoridu sodného, například Sensodyne, Elmex nebo Parodontax.

Nápoje s vysokým obsahem kyselin nepijte před spaním, vyhněte se však také ovoci. Vžité rčení o tom, že jablko před spaním čistí zuby je podle zubních lékařů mýtus.

„Vedle reálného rizika vzniku eroze zubní skloviny vlivem obsažených kyselin existuje ještě další problém a tím jsou zbytky cukrů z jablek a dalšího ovoce ponechané v ústech a v mezizubních prostorech, které mohou být zodpovědné za vznik a progresi zubního kazu,“ vysvětluje Korábek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám