Hlavní obsah

Mají ženy lepší paměť než muži? Otestujte se

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci se již dlouhou dobu snaží najít rozuzlení, jak že to ve skutečnosti je s lidskou pamětí. Jedním z věčných sporů je i to, zda mají lepší paměť ženy či muži. A právě na tuto otázku se nyní vědcům podařilo aspoň částečně odpovědět.

Foto: Profimedia.cz

Ženy středního věku mají podle dlouhodobého průzkumu lepší verbální paměť než muži.

Článek

V bitvě pohlaví o to, kdo má lepší verbální paměť, je zřejmě na nějaký čas dobojováno. Vědci určili, že ženská paměť je mnohem lepší než mužská. Zároveň je i pravděpodobné, že u žen se bude paměť s věkem zlepšovat, u mužů se naopak zhorší.

Není jednoznačně jasné, proč tomu tak je, hlavní roli však může hrát hormon estrogen. I když se toto tvrzení nedá ve většině případů jednoznačně prokázat, je nepochybně založeno na rozsáhlém výzkumu, kterého se zúčastnilo 10 000 osob ve středním věku.

Dlouhodobého průzkumu se zúčastnili muži i ženy z Anglie, Skotska a Walesu. Jedinci byli sledováni od narození ve stejném týdnu v roce 1958 do dosažení 50 let.

Verbální paměť výsadou žen?

V první fázi průzkumu vědci přednášeli mužům i ženám deset slov. Po dvou minutách měli všichni co nejrychleji tyto slova vyjmenovat. Po dalších pěti minutách byli tázáni na to samé, v obou případech ženy odpověděly rychleji a přesněji než muži.

V prvním testu byly ženy lepší o pět procent, v druhém dokonce o osm procent. Výsledkem tedy bylo zjištění, že verbální komunikace se u mužů postupem času zhoršuje více než u žen.

Při zpracovávání výsledků byl brán v potaz i zdravotní stav a vzdělání, i přesto však byly rozdíly zcela patrné.

Ředitelka výzkumu, profesorka Jane Elliottová řekla: "Nejzajímavější na celém výzkumu bylo i zjištění, že výsledky se lišily i podle toho, kdo jak moc kouří, pije, či jakou profesi vykonává." Dále uvedla, že rozdíly v paměti mohou mít i biologickou příčinu. "Jedním z důvodů lepších výsledků u žen může být prý ženský hormon estrogen.

Otestujte si paměť

V následující krátkém testu vám nabízíme deset podobných slov, která byla použita v původním paměťovém testu. Ten sice probíhal u žen a mužů ve středním věku, vyzkoušet svou paměť můžete ale i vy.

Přečtěte tato slova partnerovi. Po dvou minutách ho nechte slova zopakovat, za dalších pět minut opět.

  • Obchod
  • Město
  • Země
  • Sýr
  • Královna
  • Hora
  • Libra
  • Bota
  • Sestra
  • Řidič

 Výsledky svého partnera můžete porovnat se svými. Kdo z vás je lepší? 

U žen bylo prokázáno, že kvůli snížení hladiny hormonů v období menopauzy se paměť zhoršila, postupem času se ale opět zlepšuje. Protože většina testovaných žen byla právě blízko menopauzy, je docela možné, že v jiných věkových skupinách by byly rozdíly ještě znatelnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Borůvková šťáva prý zbystřuje paměť

Několik sklenic borůvkové šťávy denně může zalátat děravou paměť. Podle amerických odborníků nápoj z tohoto bobulového ovoce skutečně zbystřuje uchovávání...

Výběr článků

Načítám