Hlavní obsah

Jak se zbavit akné, nejen v pubertě

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akné je jedním z nejčastějších dermatologických problémů. Nejvíce se s ním setkáváme v pubertě, potrápit nás však může i v dospělém věku. Akné není onemocnění nebezpečné, ale esteticky nepříjemné. Při správně zvolené léčbě je možné většinu případů vyhojit nebo alespoň výrazně zlepšit.

Článek

V pubertě se s akné setká v podstatě každý. První projevy se objevují kolem 13 let. Akné zpravidla ustává po 25. - 30. roce života, avšak u těžkých případů přetrvává i do vyššího věku. Na jeho vzniku se, jak uvádí dermatoložka Helena Drozenová z Asklepionu, podílí mnoho faktorů, jako je hormonální nevyváženost, v pubertě pak zvýšená vnímavost kůže vůči hormonálním změnám, či vrozené dispozice ke zvýšené produkci kožního mazu v těhotenství. Nezanedbatelnou roli hraje také psychika, životní styl, osobní hygiena, pracovní prostředí, užívání některých léků a kosmetiky.

Projevy akné

Akné postihuje především obličej, hrudník, horní polovinu zad a ramena. Klinické formy akné se podle lékařky Klaudie Dvořákové rozdělují do tří skupin. Nezánětlivými projevy se označuje zvýšená tvorba mazu (seborea) a komedony (rohovinová zátka v ústí folikulů mazových žláz, která mechanicky zabraňuje vylučování zvýšeně produkovaného mazu). Zánětlivými projevy pak pupínky, hnisavé puchýřky, uzly, hrboly vznikající jako zánětlivá reakce na zvýšené množství zadržovaného mazu a pomnožení bakterií.

Pozánětlivé projevy jsou cysty a jizvy, které jsou následkem těžce probíhajícího onemocnění.

Léčba akné je složitá a musí být vždy komplexní. Terapie vychází z klinických projevů, stupně a rozsahu postižení. Včasným zahájením léčby lze předcházet těžkým pozánětlivým stavům, které jsou nepříjemnou kosmetickou komplikací.

Klasickou terapií akné je léčba místní (např. kyselina azelainová, lokální antibiotika) a celková (např. antibiotika, hormonální preparáty, deriváty vitaminu A).

Možnosti léčby akné

Akné lze léčit několika různými způsoby. Záleží však na stupni  postižení. Jednou z možností je chemický peeling. Jeho pomocí se docílí zmenšení rozšíření pórů, regulace tvorby kožního mazu. Dokáže také odstranit pigmentaci a redukuje velmi jemné vrásky. Pro dobrý výsledný efekt je vhodné provést 3 - 6 ošetření v intervalu 2 - 4 týdnů. Tato metoda je vhodná např. u zánětlivých projevů s hnisáním či u jizev. Celkově po ní dojde k výraznému zkvalitnění pleti, zúžení pórů, redukci mazu a vypnutí ošetřované pokožky.

Nebo je možné zkusit fototerapii. Jedná se o ozáření červeným nebo modrým světlem, kdy dochází k fotodynamickému efektu vedoucímu ke zničení bakterií.

Velmi účinná je laserová terapie akné. Existují dva typy této léčby. První je zaměřen na omezení výskytu bakterií, které jsou zodpovědné za vznik onemocnění. Druhý typ léčby akné laserem se soustředí na omezení tvorby kožního mazu, který způsobuje rozšíření a ucpávání pórů a vznik komedonů. Tento typ léčby také zmírňuje následky akné.

Jak vzniká akné

Akné vzniká jako následek zvýšené funkce mazových žláz a abnormálního rohovatění kolem vlasových folikulů (vlasových cibulek). Při ústí cibulek se vytváří zátka, která zamezuje vylučování nadměrně produkovaného mazu. Maz se hromadí a způsobuje rozšíření folikulů. Tlak tohoto mazu vyvolává v okolí mazové žlázy zánětlivou reakci, současně dochází k biochemickým změnám v zadržovaném mazu a k pomnožení bakterií Propionibacterium acnes (bakterie spjaté s výskytem akné). Tyto bakterie jsou nejvíce v místech s velkou tvorbou mazu, na tváři, vlasaté části hlavy a horní polovině trupu.

O správném postupu léčby a výběru vhodného typu léčení však musí vždy rozhodnout dermatolog.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám