Hlavní obsah

Lidé, kteří umí rozeznat chuť tuku, bývají štíhlejší

– Aukland

Lidé v jídle rozeznávají pět chutí – slanou, sladkou, kyselou, hořkou a umami neboli silnou chuť bílkovin. Ovšem podle týmu australských a novozélandských vědců existuje ještě chuť šestá – pro vnímání tuku. A kdo ji má silně vyvinutou, bývá štíhlý. Protože se nerad tučnými jídly přejídá.

Foto: Profimedia.cz

Někteří lidé prý umí rozlišit šest chutí.

Článek

„Naše studie dokazuje, že má člověk skutečně šest chutí,“ tvrdí doktor Russell Keast z australské Deakin University.

Pro vnímání tuku, lépe řečeno mastných kyselin v potravě, mají lidé podle Keasta různě citlivý práh. A čím je vnímání tuků v potravě jemnější a práh vyšší, tím se člověk přemaštěným pokrmům více vyhýbá a bývá štíhlejší.

Studie z Austrálie a Nového Zélandu prokázala, že lidé mající nižší či normální BMI a tedy štíhlou či normální postavu vnímají tučnost velmi citlivě. Naopak lidé s nízkou citlivostí vůči vnímání tučné chuti mívají vyšší BMI a častěji trpí obezitou.

Reklama

Související témata:

Související články

Příčinou nadváhy může být i podvýživa

Zdá se nepochopitelné, proč někteří lidé jí často a hubnou a jiní se naopak trápí hladem a kilogramy jim přibývají. Nemusí to být vždy vrozenými dispozicemi,...

Nadváhu lze zjistit změřením obvodu pasu

Jak zjistit, zda má člověk váhu, jakou má mít, nebo už má nadváhu? Rychlých pomůcek je hodně. Například podle Brocova vzorce by měl člověk vážit tolik...

Výběr článků

Načítám