Hlavní obsah

Malé změny v jídelníčku mohou mít velký vliv na zdraví i váhu

Novinky, Bohumila Kunertová

Méně je někdy více. To platí i v jídle. Radikální dietové programy totiž většinou problémy s nadváhou nevyřeší. Proto je dobré při regulaci hmotnosti dělat i drobné změny, které však mají na zdraví i váhu větší vliv než radikální diety.

Foto: Profimedia.cz

I jeden kousek ovoce navíc a méně nasycených kyselin může mít kladný vliv na naše zdraví.

Článek

Týmy výzkumníků na univerzitách v Oxfordu a Liverpoolu porovnávaly stravovací návyky a úmrtí na srdeční choroby u jedinců ve věku 25 až 84 let. Srdeční choroby patří mezi největší zabijáky v Británii a 270 000 lidí ročně postihne srdeční záchvat. Často je na vině právě obezita.

Řada lidí chce se svou nadváhou něco dělat, a proto mnohdy drží dlouhodobé či drastické diety. Razantní řešení pomocí složité diety ale nemusí být podle odborníků to nejlepší řešení.

Například snížení obsahu soli v jídle o jeden gram, větší přísun ovoce či menší konzumace nasycených tuků mohou mít větší vliv na snížení hladiny cholesterolu či krevního tlaku než například Atkinsova dieta, která má čtyři 'fáze' a je založena pouze na jídle bohatém na proteiny.

Bez soli to nejde, nadbytek ale velmi škodí

Je známo, že nadbytek soli zvyšuje krevní tlak, nasycené kyseliny a takzvané těžké tuky, které se vyskytují například v koláčích, sušenkách i hotových jídlech, poškozují krevní cévy, čímž se rapidně zvyšuje riziko vzniku krevní sraženiny, která může být příčinou srdečního záchvatu či mrtvice.

Průměrná denní výše příjmu nasycených tuků je 30 g pro muže a 20 g pro ženy, u žen je to nad 5 g.

Zprávu vědci prezentovali na výroční konferenci American Heart Association v San Francisku, uvedl server Daily Mail.

Reklama

Související témata:

Související články

Příčinou nadváhy může být i podvýživa

Zdá se nepochopitelné, proč někteří lidé jí často a hubnou a jiní se naopak trápí hladem a kilogramy jim přibývají. Nemusí to být vždy vrozenými dispozicemi,...

Nadváhu lze zjistit změřením obvodu pasu

Jak zjistit, zda má člověk váhu, jakou má mít, nebo už má nadváhu? Rychlých pomůcek je hodně. Například podle Brocova vzorce by měl člověk vážit tolik...

Výběr článků

Načítám