Hlavní obsah

Ženy by měly navštěvovat gynekologa i po čtyřicítce

Praha

Gynekologa by ženy měly navštěvovat i po čtyřicítce. Právě v tomto věku začíná stoupat riziko rakoviny děložního čípku. Preventivní vyšetření odhalí počátky změn, kdy je léčba stoprocentně účinná, řekl gynekolog Jiří Zvolský. U žen v tomto věku lékař řeší také potíže spojené s rozkolísanou hladinou hormonů a může jim předepsat i vhodnou antikoncepci. Zkontroluje váhu, tlak a celkové zdraví ženy.

Foto: Profimedia.cz

I po čtyřicítce by ženy měly pravidelně navštěvovat gynekologa

Článek

Podle průzkumu STEM/MARK neužívá hormonální antikoncepci 32 procent žen po čtyřicítce. Přitom těhotenství je u nich spojeno s řadou rizik. Pokud žena neusiluje o potomka cíleně, je lépe otěhotnění zabránit, vyjmenoval Zvolský jeden z důvodů, proč po čtyřicítce chodit ke gynekologovi.

Častým problémem v tomto věku jsou poruchy menstruačního cyklu. Intervaly mezi krvácením se prodlužují nebo zkracují. Může to být předzvěst menopauzy, která nastává po padesátce, ale také příznak vážné nemoci. Příčinu odhalí gynekologické vyšetření.

Ženy po čtyřicítce často trpí silnou menstruací. Nadměrná krevní ztráta způsobuje chudokrevnost. Pacientky jsou unavené, bez elánu, kvalita jejich života klesá. Lékař vyšetřením zjistí, zda příčinou je nezhoubný myom v děloze, zánět či hormonální nerovnováha. K léčbě předepíše nitroděložní systém s hormonem nebo antikoncepci s velmi nízkou dávkou hormonů.

Do menopauzy ženy potřebují antikoncepci dle věku

Až do menopauzy potřebují ženy antikoncepci, která respektuje jejich věk, zdůraznil Zvolský. Mohou mít řadu dalších nemocí, což výběr zužuje. Po čtyřicítce se osvědčily preparáty s velmi nízkými dávkami estrogenu a nitroděložní systém s levonorgestrelem, který se uvolňuje přímo v děloze, takže do krve se ho dostane jen zanedbatelné množství. Tato antikoncepce je vhodná i pro ženy, které například kvůli zvýšenému riziku nemocí srdce a cév či vysokému tlaku nemohou užívat antikoncepci s estrogeny.

Pilulky s nejnižší dávkou hormonů i nitroděložní systém řeší v předstihu také potíže přechodu. Činnost vaječníků začíná klesat zhruba od 35. roku, ženy trápí nepravidelnost cyklu, silné krvácení, bolesti hlavy, poruchy spánku a zvýšená únava. Potíže se mohou stupňovat až do klimakterického syndromu - deset až 15 procent pacientek potřebuje léčbu, řekl Zvolský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám