Hlavní obsah

Islandský lišejník - zázračné antibiotikum z přírody

Právo, Petr Veselý

V dětství jsem často trpěl bolestmi v krku, které končívaly angínou. Dokud mi babička nedoporučila islandský lišejník. Pak stačilo, abych si z něj uvařil čaj a začal ho popíjet při prvních příznacích potíží. Obvykle zmizely během jediného dne.

Foto: Profimedia.cz

Bolesti v krku často zažene islandský lišejník

Článek

Teprve mnohem později jsem zjistil, že to nebyla náhoda. Pukléřka islandská, jak se islandskému lišejníku říká mezi odborníky, má pověst přírodního antibiotika. Někteří z nich mu dokonce říkají přírodní penicilín.

Obsahuje totiž speciální lišejníkové kyseliny. Ty velmi dobře účinkují proti některým choroboplodným bakteriím a virům. Laboratorní výzkumy například potvrdily, že dokážou brzdit (i když bohužel ne zastavit) množení viru HIV.

Zbraň na záněty v ústech

Proto není náhodou, že se islandský mech často osvědčí na záněty v ústech, v hltanu a v trávicí soustavě. Řadě lidí dokonce pomohl zmírnit potíže se žaludečními vředy. Za jejich původce považují lékaři vedle stresu bakterii helicobacter pylori.

Foto: Profimedia.cz

Pukléřka islandská se u nás běžně prodává pod názvem Islandský lišejník, nebo mech.

Čaj z lišejníku má smysl pít i při průjmech, při zánětu žaludku (gastroenteritida) a při žaludečních nebo střevních katarech, tedy při určitém typu zánětu sliznic žaludku a střev.

Díky obsahu hořkých látek lze pukléřku použít také na nechutenství, tedy k povzbuzení chuti do jídla. Stimuluje totiž tvorbu žaludečních šťáv i trávicích enzymů a posiluje činnost žaludku. Zároveň tím zlepšuje trávení i vstřebávání živin a přispívá tak k lepší látkové výměně.

Na suchý kašel i zahleněné trubice

Islandský lišejník se však dnes nejčastěji používá při kašli a infekcích dýchacích cest. I někdejší československý lékopis doporučoval čaj z něj na uvolnění dýchacích cest.

Je ho přitom možné použít samostatně nebo v bylinných směsích. Nejen kvůli jeho antibakteriálním a antivirovým vlastnostem.

Pukléřka obsahuje zároveň sacharidy, kterým se odborně říká slizy. Mají schopnost vázat na sebe vodu a vytvářet vazké roztoky.

Pomáhají díky tomu při ředění a vykašlávání hlenu z trubic. Užitečné jsou i při suchém kašli, kdy vytvoří na podrážděných sliznicích povlak. Ten je chrání a zároveň přispívá k jejich zklidnění. To je také důvod, proč ho tradiční léčitelství doporučuje pít i při bronchitidě a proč může mít smysl jako doplněk při astmatu.

Do čajových směsí určených k lepšímu vykašlávání hlenu se vedle islandského lišejníku používá proskurník, sléz, podběl, jitrocel a lněné semeno. Do směsí určených na suchý kašel se pukléřka míchá s jitrocelem, podbělem a lněným semenem.

Jako prevence

Čaje nebo preparáty s islandským lišejníkem mohou pomoci i preventivně nebo při mírných potížích:

  • třeba při dráždění ke kašli a chrapotu;
  • v klimatizovaných místnostech, ve kterých suchý vzduch vysušuje sliznice dýchacích cest;
  • pokud musíme hodně mluvit a namáhat hlasivky, jako třeba učitelé ve škole atd.

Když si chcete sami připravit koncentrovaný nálev z pukléřky islandské, je nejlepší si ho udělat za studena. Odborníci na léčivé rostliny doporučují, abychom bylinu, i tu, kterou koupíme v lékárně, dobře proprali třeba v sítku, pak ji dali do skleněné nádoby s vodou a nechali lišejník přes noc vylouhovat (8 hodin).

Tento postup je nejšetrnější ke slizům, tedy sacharidům, které rostlina obsahuje. Ale i vůči dalším látkám, jež se z lišejníku do roztoku vyluhují. Při vaření se slizy z větší části rozloží a tedy zničí.

Reklama

Související témata:

Související články

V Británii prudce roste počet kokainistů

Británie čelí nástupu kokainu. Uvedl to britský Úřad národního zdraví (NHS) s tím, že počet nezletilých uživatelů této drogy, kteří museli být léčeni, vzrostl...

Kouření může snižovat IQ, tvrdí vědci

Nikotin způsobuje nejen rakovinu, ale snižuje také inteligenci, což prý dokládají testy IQ. Tvrdí to podle německého listu Bild izraelští vědci z Tel HaŠomeru...

Výběr článků

Načítám