Hlavní obsah

Užívání aspirinu může být pro zdravé lidi velmi nebezpečné

Novinky, Dana Sokolová

Mezi veřejností a bohužel někdy i mezi odborníky stále panuje jeden velký mýtus a to užívání aspirinu, anopyrinu a dalších podobných léků čistě preventivě, jako nejlepší způsob jak předejít infarktu myokardu či mozkové mrtvici. Ve skutečnosti ale tyto léky mohou zdravým lidem velmi ublížit.

Foto: Profimedia.cz

Aspirin má prokazatelně kladný vliv na kardiovaskulární problémy.

Článek

Milióny lidí po celém světě aspirin a jemu podobné varianty léků pravidelně užívá jako prevenci infarktu myokardu a mozkové mrtvici. Jedná se především o lidi, kteří jednu ze závažných nemocí již někdy prodělali.

Díky tomuto faktu si i ostatní lidé myslí, že aspirin je naprosto bezpečný lék, který můžou běžně užívat a neublíží jim. Podle skotských vědců je to ale velký nesmysl. Aspirin totiž může i zabít.

Nebezpečí vnitřního krvácení

Kyselina acetylsalicylová totiž zvyšuje pravděpodobnost velkého krvácení do mozku, žaludku nebo jinde v těle. Tato rizika jsou skutečně velká a je na zvážení odborníků, zda i přesto tyto léky lidem doporučí.

Aspirin, který ředí krev, je svým způsobem stále považován za zázračný lék a to především pro skutečně velmi široký rozsah použití. Ovšem má i řadu vedlejších účinků, na které by především lékaři neměli zapomínat. 

Předně se jedná o několikánásobně zvýšenou krvácivost, díky které roste riziko vnitřního krvácení.

"Užívání aspirinu lze i přesto doporučit všem lidem, kteří již onemocněli anginou pectoris či prodělali infarkt myokardu a mozkovou mrtvici. U nich lze tyto léky stále považovat za nejlevnější a přitom velmi účinnou prevenci dalších ataků," zdůrazňuje profesor Peter Weissberg, ředitel Britského kardiologického ústavu.

Reklama

Související články

Mátový čaj ztlumí bolest stejně jako aspirin

O tom, že léčivé rostliny jsou svými účinky srovnatelné s průmyslově vyráběnými léky, ví každý. Je známo a užíváno na padesát tisíc léčivých rostlin.

Výběr článků

Načítám