Hlavní obsah

Nedostatek spánku ve stáří výrazně poškozuje paměť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Ve společnosti se obecně traduje, že jak člověk stárne, potřebuje méně spánku. A řada seniorů skutečně uvádí, že spí stále méně. Jenže, i když tomu tak je, jejich tělo potřebuje stejně dlouhý spánek jako u mladého člověka. A protože se seniorům spánku mnohdy nedostává, dochází k prudkému úpadku kognitivních funkcí – myšlení a paměti.

Foto: Profimedia.cz

Tělo potřebuje osm hodin spánku v jakémkoli věku.

Článek

Profesor Sean Drummond z Kalifornie tvrdí, že kolem spánku se ve společnosti šíří řada mýtů a že starší osoby potřebují stejné množství odpočinku jako mladý dospělý člověk. Senioři mají akorát stále více problémů usnout a dlouho spát, proto často sami šíří pověru, že tolik spát nepotřebují a také nespí doporučovaných osm průměrných hodin denně. Ovšem výrazně si tím škodí na zdraví.

„Schopnost spát se s věkem snižuje, ale je naprostým mýtem, že starší osoby potřebují méně spánku. Lidé kolem 75 let potřebují stejné množství spánku pro své zdraví jako člověk v 35 letech,“ varoval profesor Drummond z University of California.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám