Hlavní obsah

Depresivní lidé skutečně tíhnou k šedé barvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchaster

Využití barev v psychologii není novou věcí. Ale odborníci z Manchesteru teď otestovali barevnou typologii v diagnostice stavu lidské nálady. Osoby, které trpí depresí, volí k popisu své nálady odstíny šedé. A jejich intenzita přitom přímo odpovídá stavu jejich emocionálního naladění. Naopak lidé dobře naladění bez depresivních pocitů volí barvy mnohem živější.

Článek

„Barvy se často používají k popisu emocí, takže se říká, že zelená závistí či vidí rudě. Ačkoli se v literatuře a obecně mezi lidmi často vztahují barvy s náladou a emocemi, tématem se vážně zabýval zatím málokdo,“ tvrdí doktor Peter Whorwell z Univerzitní nemocnice v Jižním Manchesteru.

Jeho tým sledoval 300 zdravých a 220 depresemi a úzkostí postižených osob. Každá z testovaných pak musela odpovědět na to, k jaké barvě je nejvíce přitahována, jakou barvu má nejraději a jaká barva nejlépe odráží současný stav její nálady.

V obou skupinách nejvíce lidí přitahovala žlutá, jako oblíbenou pak v obou skupinách volili nejčastěji ve většině případů modrou, ale v popisu nálady barvami se skupina zdravých a depresivních výrazně lišila. Zatímco zdravé osoby volily spíše jasné barvy, depresivní v naprosté většině odstíny šedé.

Šedá je smutek, žlutá pak radost

„Šedá označuje temný stav mysli, bezbarvost a monotónní život, melancholii, bídu nebo nezájem o život. Žlutá symbolizuje naopak radost, veselost a pozitivní myšlení,“ uvedli autoři studie z Manchesteru.

Barevné spektrum by mohlo být využito při diagnostice zvláště u dětí. A zajímavé je také to, že zatímco naprostá většina depresivních osob popsala svou náladu jako šedivou, tíhla k barvám optimistickým, jako je žlutá. To znamená, že mnozí by rádi byli naladěni „žlutě“, ačkoli se cítí šedivě.

Reklama

Související témata:

Související články

Otěhotnět může i panna

Je možné, aby dívka, či žena, která je pannou, otěhotněla? Obecné mínění je, že nikoli. Neposkvrněné početí je známo pouze z Bible. Přesto se však takové...

Výběr článků

Načítám