Hlavní obsah

Konzumace slazených perlivých nápojů prý vede k rakovině slinivky

– Georgetown

Slazené perlivé nápoje jsou nebezpečnější, než se dosud soudilo. Podle nové studie vážně poškozují zdraví už v poměrně zanedbatelném množství. Jen dvě sklenice sladkých perlivých nápojů týdně zvyšují riziko rakoviny slinivky dvojnásobně. Přitom stále více lidí se místo čisté vody snaží hasit žízeň právě ochucenými perlivými nápoji nejrůznějších značek.

Foto: Profimedia.cz

Pití uměle doslazovaných nápojů nemusí být zdraví prospěšné

Článek

„Lidé, kteří pijí týdně dvě a více sklenic tohoto nápoje jsou ohroženi rakovinou slinivky dvakrát více než ti, kteří podobné nápoje nekonzumují vůbec,“ tvrdí autor studie doktor Noel T. Mueller z Georgetown University.

Výrobci slazených perlivých nápojů tuto studii ale tvrdě napadli a prohlašují, že existují jiné výzkumy, které prokázaly nezávadnost.

Ovšem američtí lékaři tvrdí, že výskyt rakoviny slinivky v poslední době roste stejně jako roste konzumace slazených perlivých nápojů.

Muellerova studie se opírá o čtrnáct let sledování více než 60 tisíc osob obou pohlaví, u nichž byly po celou dobu monitorovány stravovací návyky a rozvoj onemocnění. Zatímco u konzumace slazených perlivých nápojů (často neobsahujících vůbec žádné přírodní ovocné šťávy) byl vztah s rakovinou slinivky potvrzen, u konzumace přírodních ovocných džusů nikoli.

Podle Muellera ale zřejmě vadí nejvíce příliš vysoký obsah cukru v těchto nápojích, který zvyšuje sekreci inzulínu do těla. Ale nápoje s umělými sladidly nelze konzumovat pravidelně vůbec, protože umělá sladidla zase poškozují organismus jinak.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám