Hlavní obsah

Až 62 procent dospělých ignoruje preventivní prohlídky u lékaře

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože si Češi myslí, že dobře pečují o své zdraví, vyvrací to statistiky Ministerstva zdravotnictví. Podle nich totiž preventivní vyšetření stále podceňuje většina z nás. Přitom tyto prohlídky mohou včas odhalit závažná onemocnění a tolik nebezpečné zhoubné nádory. Bohužel stále většina lidí chodí k lékaři, až když je něco trápí, to už ale bývá často pozdě.

Foto: Profimedia.cz

Většina lidí stále poceňuje prevenci.

Článek

"Preventivní prohlídky u praktického lékaře nebo praktického gynekologa bychom v žádném případě neměli podceňovat. Naopak je třeba k nim přistupovat jako k plánování dovolené, kadeřníka či srazu s přáteli. Nemluvě o tom, že díky prevenci šetříme svůj čas i finance," upozorňuje současná ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Statistiky však ukazují zcela něco jiného. Podle nich až 62 procent dospělých na preventivní prohlídky nechodí. Což se projevuje především na velmi vysokém počtu nemocných, již přišli s nádorovým onemocněním k lékaři pozdě a je již velmi malá naděje na úplné vyléčení.

„Ačkoli ministerstvo zdravotnictví organizuje celoplošný screening těchto onemocnění hrazený z veřejného zdravotního pojištění, veřejnost této možnosti využívá jen velmi málo,“ potvrzuje Jurásková.

Nádorová onemocnění prsu

Každá žena od 45 let věku si může nechat zcela zdarma jednou za dva roky vyšetřit svá ňadra. Novinkou je zrušení horní věkové hranice, což znamená, že ženy jsou do screeningu zařazeny až do konce svého života.

"Smutné ovšem je, že mamografického vyšetření se v současné době účastní pouze 51 % žen. Přitom až 80 % všech nálezů, které odhalily preventivní prohlídky, bylo ve velmi časném stádiu, tudíž i s obrovskou šancí na úplné vyléčení," upozorňuje ministryně.

Česká republika se přitom může pochlubit velmi vysokou kvalitou screeningových mamografických center.

Nádorová onemocnění děložního hrdla

Opravdovou hrozbou pro většinu Češek je právě karcinom děložního hrdla. V počtu onemocnění totiž zaujímá naše země přední místo v Evropě.

Bohužel i pravidelné každoroční cytologické vyšetření u svého gynekologa zanedbává téměř polovina žen ve věku od 25-59 let.

„A přitom rakovina děložního hrdla je jedním z mála nádorů, u něhož umíme najít již přednádorové stavy a ty poměrně účinně léčit,“ vysvětluje ministryně Dana Jurásková.

Pokud tedy žena přijde ke svému gynekologovi včas, bývá brzy zcela vyléčena a navíc musí podstoupit pouze malé operační zákroky. Ovšem přijde-li gynekolog na onemocnění pozdě, pak je žena skutečně ohrožena na životě.

Nádorová onemocnění tlustého střeva a konečníku

Již několik let mají Češi v Evropské unii jedno smutné prvenství a to v počtu výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku neboli kolorektálního karcinomu.

Ročně touto rakovinou onemocní až osm tisíc lidí a přibližně čtyři a půl tisíce pacientů na něj umírá.

O to horší je zjištění, že každoročního preventivního vyšetření v podobě testu na skryté krvácení ve stolici, se zúčastňuje pouze 17 % lidí ve věku 50-80 let. Přitom se jedná o velmi jednoduché a bezbolestné vyšetření, které si navíc člověk může udělat i sám doma.

Jestliže je výsledek pozitivní, následuje endoskopické vyšetření tlustého střeva a konečníku – kolonoskopie. Případné odstranění přednádorových stadií (polypů) se provádí v gastroenterologických pracovištích.

Nejohroženější skupinou jsou lidé od 50 -54 let, kterým odborníci doporučují vyšetření na okultní krvácení v jednoročních intervalech. Od věku 55 let mají osoby bez příznaků možnost volby, tj. buď opakovaný test na okultní krvácení ve dvouletém intervalu, nebo jako alternativu mají možnost provedení screeningové kolonoskopie s možností zopakování vyšetření jednou za deset let.

Preventivní prohlídky se rozhodně nevyplácí podceňovat. I když člověk nemá žádné problémy, neznamená to, že je skutečně plně zdráv. I v této uspěchané době se prostě vyplácí zastavit a udělat alespoň minimum pro sebe, pro své zdraví i pro klid v duši svých nejbližších.

Reklama

Související články

Nepodceňovat prevenci se u zdraví vyplatí

Každý by se měl starat o své zdraví. Než na poslední chvíli shánět lékaře a trápit se nemocemi, je určitě lepší docházet na preventivní lékařské prohlídky....

Výběr článků

Načítám