Hlavní obsah

Chronickým bolestem má ulevit léčba imunitního systému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pacientům s vytrvalými bolestmi po zraněních nebo amputacích svitla naděje na úlevu. Podle nedávných výzkumů jim může pomoci léčba imunitního systému, což by znamenalo převrat v dosavadním způsobu terapie.

Foto: Profimedia.cz

Od chronických bolestí může odpomoci léčba imunitního systému

Článek

Odborníci z liverpoolské univerzity zjistili, že jedna injekčně podaná dávka krevního derivátu imunoglobulinu (IVIG) výrazně snižuje bolest u pacientů postižených komplexním regionálním bolestivým syndromem (CRPS). Jde o dosud nevyjasněný chronický stav, který vzniká po amputaci nebo zranění.

"Náš objev bude mít velký vliv na léčbu chronické bolesti, jejíž příčinu dosud neznáme. Pokud imunoglobulin dovede napravit určitý typ takového stavu, je možné, že bude stejně efektivní i u dalších," tvrdí Dr. Andreas Goebel, který studii vedl.

IVIG je lidská protilátka, která se používá při léčbě poruch imunity a u některých typů leukémie. Vyrovnává imunitní systém, posiluje jeho slabé části a naopak redukuje činnost těch příliš aktivních.

Polovině testovaných se výrazně ulevilo

Vědci poskytli třinácti dobrovolníkům s chronickým bolestivým syndromem transfúzi nízké dávky IVIGu. Zjistili, že u téměř poloviny z nich se dostavila výrazná úleva, která trvala v průměru pět týdnů. Vedlejší účinky přitom byly minimální. Své výsledky zveřejnili v odborném časopise Annals of Internal Medicine.

"Skutečné výsledky této léčby mohou být ještě lepší, než si momentálně dovedeme představit," věří Dr. Goebel.

Zatímco během výzkumu dostávali pacienti jen malé dávky, jejich opakování a větší množství může podle něho přinést ještě větší užitek.

Lékaři tvrdí, že CRPS se může vyvinout z jakéhokoli typu zranění. Někdy nastává při poškození nervů a bolest může být tak krutá, že pacient si přeje amputaci. Utrpení se ale často nezbaví, protože bolest se udrží v pahýlu odstraněné končetiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepodceňovat prevenci se u zdraví vyplatí

Každý by se měl starat o své zdraví. Než na poslední chvíli shánět lékaře a trápit se nemocemi, je určitě lepší docházet na preventivní lékařské prohlídky....

Výběr článků

Načítám