Hlavní obsah

Člověk prý v budoucnu poběží rychlostí až 65 kilometrů v hodině

Washington

Zatímco v současnosti nejhbitější muž světa Usian Bolt dokáže při sprintu vyvinout rychlost až 45 kilometrů v hodině, jeho nástupci jednou poběží až o 20 kilometrů v hodině rychleji. Tvrdí to americký biomechanik Matthew Bundle, podle něhož je lidské tělo schopno vyvinout krátkodobě rychlost až 65 kilometrů v hodině.

Článek

To by znamenalo, že držitel světového rekordu jednou zaběhne sto metrů za 6,67 sekundy, přesně tolik času potřebuje současný olympijský a světový rekordman Bolt na šedesátimetrový sprint.

Hranice 65 kilometrů v hodině vzešla z matematické kalkulace maximální rychlosti stahu svalů, kterou jejich biologie umožňuje. Tato nová teorie také odmítá původní předpoklad, že rychlost sprintu ovlivňuje síla končetin při odrazu od podložky, ale Bundle tvrdí, že klíčovým faktorem jsou právě kontrakce svalů.

Doktor Matthew Bundle z Wyoming University tvrdí, že maximální rychlost sprintu je prostě závislá na maximální možné rychlosti kontrakce lidských svalů. Ale třeba zvířata mající čtyři končetiny a jinou muskulaturu, mohou být ještě rychlejší. Ví se, že lvi dosahují rychlosti až 80 kilometrů v hodině při pronásledování kořisti a gepardi dokonce 112 kilometrů v hodině.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám