Hlavní obsah

Jak se bránit virům

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paní zima se citelně přihlásila o slovo. Sněhová peřina sice zabrání prachu a nečistotám v ovzduší, ale sychravé a mrazivé počasí s sebou přináší rýmy, kašle, únavy a nachlazení. Je tedy na místě snažit se zvyšovat obranyschopnost organismu.

Foto: Profimedia.cz

Nachlazení, rýma a kašel jdou ruku v ruce s mrazivým zimním počasím

Článek

Snad nejčastěji dochází k přenosu kapénkové infekce v pracovním kolektivu, v autobusu, v čekárně u lékaře, ale i ve školách, zájmových kroužcích a společenských zařízeních. Stačí jeden nemocný člověk, aby nakazil hned několik jedinců najednou. Nejvíce náchylní jsou k nemocem malé děti a starší lidé. Děti ještě nemají plně vyvinut imunitní systém a starší  lidé zase nemají dostatek energie, aby nad nemocí rychle vyhráli.

Zdravý jídelníček je základem

Pro posílení imunitního systému je základem celoroční zdravé stravování s omezením živočišných bílkovin a tuků, škodlivých konzervantů, bílého cukru a bílé mouky. V boji proti nemocem hraje rozhodující roli trávicí systém, přesněji řečeno mikroorganismy, které v něm žijí. Obzvlášť důležité jsou zejména bakterie kyseliny mléčné, které mají velký vliv na imunitu. Pro posílení obranyschopnosti je dobré sníst každý den kelímek přírodního jogurtu, nebo vypít sklenici kefíru. Jídelníček by měl být bohatý na ovoce a zeleninu. Alespoň dvakrát týdně by na jídelníčku nemělo chybět ani rybí maso.

Důležitý je pohyb

Dalším důležitým krokem je pohyb a cvičení. Vytrvalostní druhy sportu, jako je pěší turistika, plavání, nordic walking nebo běh na lyžích, povzbuzují látkovou výměnu, zlepšují kondici a zásobování organismu kyslíkem. To vše přispívá ke správné tvorbě nových obranných buněk. Určitě je dobré se také celoročně otužovat. Pokud je to možné, je prospěšné více relaxovat, chodit do sauny či na masáže. Pravidelné cvičení tělo také ocení. Doporučované jsou různé uvolňovací techniky - např. jóga, taichi a také pět tibeťanů.

Vitaminové bomby 

Kyselina askorbová, jež je odborný název pro vitamin C, má antioxidační vlastnosti a chrání před škodlivými volnými radikály, které oslabují imunitní systém. Opravdové vitaminové bomby jsou zejména citrusové plody, tedy pomeranče, citrony, ale také třeba rakytník nebo šípek.

Pomoc lze hledat  i v lékárně

Nezastupitelnými pomocníky v boji při opakovaných infekcích, alergiích, zvýšené fyzické

a psychické zátěži, celkové únavě, ale i při léčbě antibiotiky jsou i kvalitní potravinové doplňky, které jsou k dostání v lékárnách. Jedním z nich je i širokospektrální imunostimulátor Glucamedic komplex. Lékárníci dovedou poradit, jak tyto prostředky na posílení imunity správně využít.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám