Hlavní obsah

Mátový čaj ztlumí bolest stejně jako aspirin

Právo, Alexander Petrželka

O tom, že léčivé rostliny jsou svými účinky srovnatelné s průmyslově vyráběnými léky, ví každý. Je známo a užíváno na padesát tisíc léčivých rostlin.

Foto: archiv, Právo

Hyptis – rostlina s účinkem aspirinu

Článek

Ono je to vlastně obráceně: více než polovina syntetických léků je založena na umělé analogii s přírodními molekulami. Málokdy ale platí, že účinek léčivé rostliny je stejně silný jako „umělého“ léku.

Foto: archiv, Právo

Hluchavka bílá

Listopadové číslo odborného časopisu Acta Horticulturae přineslo studii vědců z britské univerzity v Newcastlu o mimořádném analgetickém (utišujícím bolest) účinku brazilské máty Hyptis crenata z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae).

„Pamatuji se na ni od dětství, kdy mi ji dávali jako čaj, když mě něco bolelo,“ vzpomíná v úvodu studie její vedoucí Graziela Rochová, původem Brazilka. „Ta chuť máty, jak ji známe v Evropě, moc nepřipomínala, bylo to blíž šalvěji. Ta ale patří do stejné čeledi. Chutná dost kořeněně, ale kdo by od léku čekal, že bude dobrý?“

Foto: archiv, Právo

Šalvěj lékařská

Brazilští lidoví léčitelé tamní mátu doporučují odnepaměti při bolestech hlavy a žaludku, proti nachlazení i horečce. Rochová se při jedné z návštěv své rodné země zajímala o to, jak přesně se čaj z brazilské máty má připravovat, aby jej mohla podrobit analýze a změřit jeho účinky na bolest.

Ideální je lístky usušit a pak je půl hodiny vařit ve vodě. Odvar se nechá vychladnout natolik, aby jej bylo možné pít. Účinek jednoho šálku je stejný jako analgetika Indometacinu, což je v Británii běžný lék podobný aspirinu na bázi kyseliny acetylsalicylové.

„Ověřili jsme, že tato rostlina sebraná v přírodě skutečně působí jako analgetikum, a to se srovnatelným výsledkem jako průmyslově vyráběné léky. Teď potřebujeme zjistit, co je tou účinnou látkou a jak v organismu působí,“ shrnula Rochová.

Foto: archiv, Právo

Máta peprná

„Bolest utišující rostliny používá člověk od dob, kdy se na této planetě objevil,“ poznamenala při prezentaci studie na sympoziu o léčivých rostlinách v indickém Dilí Beverly Collettová z nadace pro léčbu chronické bolesti. „Už staří Řekové znali účinek vrbových listů a kůry, aniž by věděli jako my, že obsahují salicyn – přírodní kyselinu acetylsalicylovou, což je chemický název pro aspirin.“

Léčivé účinky
Hluchavka bílá (Lamium album) se používá při katarech horních cest dýchacích, poruchách zažívacího traktu, zánětech žaludku, nadýmání a plynatosti. Zevně je vhodná na mírné záněty sliznic úst a krku a při povrchních zánětech kůže.
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) má všeobecný desinfekční účinek. Odvar se užívá jako prostředek proti pocení, zejména nervového původu, působí protizánětlivě a uklidňuje poruchy zažívacího ústrojí, má protihlístové účinky a snižuje sekreci žláz včetně vylučování mateřského mléka. Doporučuje se při chorobách jater a žlučníku. Největší uplatnění má však zevně jako dezinfekční prostředek ve formě kloktadla při zánětech a poraněních dutiny ústní, po zubolékařských zákrocích a jako podpůrné léčivo při bolestech v krku a nemocech z nachlazení. Pro svůj protizánětlivý a antimykotický (proti houbám) účinek se používá také k přípravě obkladů při zánětech a k vymývání zanícených ran. Šalvěj však vzhledem k vysokému obsahu toxického thujonu nelze doporučit k dlouhodobému podávání ve vyšších dávkách.
Máta peprná (Mentha piperita) působí proti bolestivým křečím trávicího ústrojí a nadýmání, také jako prostředek k povzbuzení chuti k jídlu. Mátu je velice příjemné inhalovat při rýmě, zánětu hrtanu a zánětu průdušek. Tinktura (tekutý výluh získaný máčením, většinou v alkoholu) se používá zevně při svědění kůže, bolestech hlavy, vyrážkách a kopřivkách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám