„Lidé si myslí, že aby zhubli, musí jíst málo. Nedodávají tělu dostatečné množství energie a mají pocit, že tak shodí nadbytečná kila. Tohle může fungovat pár týdnů, než organismus zjistí, že nedostatečný přísun živin je trvalý – a namísto přirozeného vyloučení začne tyto látky ukládat do zásob. Pak mluvíme o nadváze z podvýživy,“ tvrdí Kristýna Galová, výživová poradkyně z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Redukce váhy při příjmu 4700–7500 kJ denně

Pokud chceme zhubnout, musíme přijmout menší množství energie, než naše tělo spotřebuje. Nesmíme to však přehánět, jinak docílíme opaku. „Při redukci hmotnosti je pro dospělého člověka doporučený příjem energie od 4700 kilojoulů do 7500 kJ denně. Konkrétní číslo se odvíjí od věku, pohlaví a fyzické aktivity.

Problém nadváhy z podvýživy vzniká, pokud redukující přijímá méně energie než doporučené množství. Může tak dojít i k trvalému poškození zdraví, proto je dobré se při redukci váhy poradit s odborníkem,“ vysvětlila Galová.

Hladovět se nemá ani při hubnutí

Množství energie nastavené pro redukční jídelníček je přitom dostatečné k tomu, aby se člověk, který se snaží snížit svoji váhu, cítil po celý den sytý. Při snižování nadváhy se doporučuje vybírat potraviny s velkým objemem a přitom malou energetickou hodnotou a nízkým glykemickým indexem.

Člověk jí tedy poměrně velké množství jídla, ale díky správnému složení dietního jídelníčku přijme méně energie, než jeho tělo spotřebuje. Zároveň dodá tělu dostatečné množství všech potřebných živin, proto organismus nemá tendenci tyto látky schraňovat.

Podvýživa může být způsobena i nekvalitní stravou

A jeden důležitý fakt na konec. Trpět podvýživou nemusí znamenat jen to, že přijímáme málo kilojoulů. Odborníci tvrdí, že i pokud dodáváme tělu doporučené množství energie, může docházet k podvýživě. Děje se tak v případě, že se stravujeme nekvalitně a nepřijmeme dostatek potřebných živin.

Je tedy důležité si při výběru vhodných potravin hlídat množství přijaté energie i obsah sacharidů, bílkovin, tuků, vitaminů i minerálních látek.