Hlavní obsah

Ani běžecké boty nechrání klouby jako běhání naboso, tvrdí studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři již dlouho vědí, že běh v nespecializované sportovní obuvi je velmi škodlivý pro klouby dolních končetin. Ale podle nové experimentální studie je překvapivě i běh v těch nejlepších speciálních běžeckých botách pro klouby škodlivější než běh naboso. Těžko říct, zda takový výsledek budou brát běžci vážně.

Foto: Profimedia.cz

Podle vědců i běh v těch nejlepších speciálních běžeckých botách velmi zatěžuje klouby.

Článek

Tenisky sice chrání chodidlo, ale i tak přenášejí větší zátěž na klouby. A to víc než při chůzi na botách s vysokými podpatky. Nejméně této zátěže je přenášeno tehdy, když je chodidlo bosé. Američtí experti tak doporučují všem výrobcům, aby vyrobili boty, které dokáží imitovat běh naboso.  

Tým vědců z amerického Charlottesville si pozval do laboratoře 68 běžců, kteří nikdy neprodělali zranění ani žádnou kloubní vadu a kteří běhají týdně minimálně 15 mil (24 kilometrů) v botách určených pro běh. V laboratoři experti monitorovali jejich běh na běžícím pásu, a to jak v botách specializovaných, tak bez bot.

Zdravější chůze na podpatcích

Ze závěru výzkumu vyplynulo, že ve sportovních botách dochází ke zvýšení kroutivé síly v kyčelních kloubech, kolenech a kotnících ve srovnání s během naboso. A tato síla byla dokonce mnohem větší než při chůzi na jehlových podpatcích.

„Design současných běžeckých bot s různými strategiemi a technologiemi polštářků pod patou k podpoře střední části chodidla a jeho stočení patří mezi standardy. Nicméně tento design nepodporuje žádný klinický výzkum a proto neexistují důkazy, že plní skutečně to, co má,“ uvedla v závěru studie doktorka Casey Kerriganová ze společnosti JKM Technologies navrhující sportovní obuv.

Reklama

Související témata:

Související články

I s miminkem v kočárku se dá sportovat

Některé maminky na mateřské dovolené lomí rukama nad přibranými kilogramy a nad ochablou postavou a zároveň naříkají, že na sportování, které by jim pomohlo,...

Výběr článků

Načítám