Hlavní obsah

Nastává období, kdy lidé nejčastěji vzdávají svá předsevzetí

Přelom roku se vede mnohé lidi k rozhodnutí změnit své zvyky a zlozvyky. Pouhé rozhodnutí ke změně chování však nestačí, důležitá je pevná vůle a sebeovládání. A právě proto podle psychologů tato předsevzetí jen málokdo dodrží. Podle jejich zkušeností velké množství předsevzetí kolem Tří králů bere za své.

Článek

Hodně lidí chce zhubnout či přestat kouřit. Přesto je v populaci stále hodně obézních a kuřáků. "Myslím, že se ještě nikdy nestalo, že by v důsledku novoročních předsevzetí lidé zhubli nebo přestali kouřit," je přesvědčen psycholog Slavomil Hubálek.

Nadváhu má každý třetí obyvatel Česka, obézní je každý pátý. V ČR kouří každý třetí dospělý, zhruba osm kuřáků z deseti chce přestat. Bez odborné pomoci se to ale většině nedaří.

Pomoci může, když o svém rozhodnutí člověk řekne více lidem. Vytvoří si tak pocit závazku. Ani provozovat změnu ve dvou, psát si záznamy o pokrocích, meditační cvičení či autogenní trénink však prý nejsou zárukou úspěchu.

Slasti lidé jen těžko odolávají

"Moderní člověk je často zatížen orálními slastmi (kouřením, pitím nebo přejídáním) a ví, že nejsou rozumné," vysvětluje Hubálek a dodává: "Zvyk je ale železná košile a slasti člověk znovu a znovu podléhá. Vyrovnat se s návyky a zlozvyky proto vyžaduje změnit vzorce chování a pevnou vůli."

Vztah k vůli se podle psychologů vytváří už v nejranějším dětství. Při výchově zvířat i lidí platí, že odměna je třikrát účinnější než trest. Ke změně chování lze nejlépe dospět, když se jedinec třikrát více chválí než trestá. V potaz by to měli vzít třeba ti, kdo chtějí změnit návyky svých příbuzných.

Projevy obdivu při sebenepatrnější změně třeba u hubnutí jsou tak daleko lepší, než když zoufalý jedinec snažící se zhubnout stále naráží na podceňování a posměch. Díky povzbuzování má větší šanci, že se mu změna podaří.

U každého typu závislosti by měla existovat jiná strategie, soudí Hubálek. Obecně však platí, že kontakt s nebezpečnou látkou, třeba alkoholem, by se měl vyloučit stoprocentně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám