Hlavní obsah

Gel ze semínek rajčat má protisrážlivé účinky jako aspirin

Londýn

Semínka rajčat obsahují bezbarvý gel, který má pozitivní účinky na krevní oběh. Funguje v lidském těle jako aspirin, ale nemá negativní vedlejší účinky, je šetrný k žaludku a navíc může být přidáván do jídla bez jakékoli změny chuti či kvality pokrmu.

Článek

Podle britských farmakologů by mohl zlepšovat krevní oběh u řady lidí, jimž užívání aspirinu působí vážné potíže.  

Aspirin totiž může dráždit trávicí trakt a způsobovat krvácení žaludku či střev. Gel ze semen rajčat, který získal nové farmakologické označení Fruitflow, je prý neškodný a stejně účinný s ohledem na prevenci krevních sraženin a kvality krevního oběhu.

Prevence proti krevním sraženinám

Aspirin dokáže velmi účinně blokovat jednu sadu signálů, které vedou ke vzniku krevních sraženin. Fruitflow ale velmi pozvolna blokuje další tři, což dostatečně snižuje riziko vzniku sraženin, které mohou být příčinou infarktu či mrtvice.

„Doteď jsme při testování a vývoji Fruitflow neobjevili žádné vedlejší účinky,“ uvedl profesor Asim Dutta Roy z Rowettova institutu v Aberdeenu, kde lék vyvíjejí.

Ke zlepšení krevního oběhu dochází do tří hodin po podání gelu a účinek může trvat až osmnáct hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Bio rajčata obsahují více antioxidantů

Vypěstovat bio rajče bez užití umělých hnojiv a pesticidů může být mnohem složitější než při běžném způsobu. Podle amerických odborníků takto pěstované plody...

Po rajčatech roste výkonnost spermií

Muži milující rajskou polévku prý mají výkonnější spermie. Potvrdili to britští vědci s tím, že látky obsažené v plodech rajského jablíčka mají schopnost dodat...

Výběr článků

Načítám