„Dobrý oběh krve je důležitý, nejen kvůli pocitu tepla, ale také kvůli faktu, že přináší tkáním kyslík, glukózu, vitaminy a minerály,“ vysvětluje doktorka Sarah Brewerová, jež propaguje užívání koření, zeleniny a ovoce ke zvyšování tělesné teploty v chladném počasí.

„Chladné počasí stahuje cévy a ve velkém mrazu může dojít k zástavě výživy tkání. Prsty začnou být bolavé, zkřehlé a strnulé,“ dodala Breworová, podle níž i v tak chladném počasí roztáhne cévy třeba jídlo okořeněné chilli.

Papričky chilli obsahují vysokou koncentraci kapsaicinu, který se rychle vstřebává v trávicím traktu a způsobuje zvýšenou cirkulaci krve v rukách, nohách a hlavě.

Breworová dále doporučuje konzumovat v chladném počasí česnek, zázvor, ginkgo, výtažek z kůry borovice (pycnogenol), skořici a rozmarýn.