Hlavní obsah

Diabetici by neměli zapomínat na pravidelné prohlídky u očního lékaře

Právo, Petr Veselý

Manažer telekomunikační firmy měl štěstí, že nevynechal pravidelnou kontrolu zraku u očního specialisty. Lékař totiž zjistil, že u něj došlo k nežádoucím změnám na očním pozadí a tvorbě nových problematických cév.

Foto: Milan Malíček, Právo

Problémy s cévy v oku mají většinou lidé se špatně léčenou cukrovkou.

Článek

Je to důsledek špatně léčené cukrovky, vysvětloval mu. Pokud se neukázní, může si vážně poškodit zrak nebo i oslepnout. U nových nekvalitních cév není možné vyloučit, že prasknou a zalijí určitou oblast oka krví. Co všechno to způsobí, je loterie.

Bylo proto potřeba použít kombinovanou léčbu:

  • koagulační laser, který zataví, tedy uzavře nejrizikovější cévy;
  • jeden z moderních léků (Macugen, Avastim, Lucentis) potlačující růstový hormon. Ten rizikovou tvorbu nových cév vyvolává.

Muž se rozhodl podstoupit léčbu na Oční klinice Lexum v Praze u MUDr. Petra Bedřicha. Zákrok laserem i léky zlepšily stav oka. Nejpodstatnější však bylo, že si muž začal daleko pečlivěji hlídat hladinu krevního cukru a životosprávu. Zhoršování očního pozadí se mu ve spolupráci s lékařem podařilo zastavit.

Svět se začal vlnit

Vznik nových a často nekvalitních cév v oku vyvolává nedostatečná výživa určitých oblastí v něm. Ta může mít různé příčiny i následky. „Často se objevuje u pacientů, které trápí věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD), hlavně její vlhká forma,“ vysvětluje MUDr. Bedřich. „Makula, žlutá skvrna, je centrem ostrosti vidění.“

Finanční analytička si říkala, jestli ji nezlobí počítač. Linky tabulek začaly být zvlněné. Později si uvědomila, že jí připadá, jako kdyby většina rovných linií kolem ní byla zvlněná. Vyšetření u očního lékaře potvrdilo jeho podezření: jde o méně častý druh VPMD, tzv. vlhkou formu, která na rozdíl od té suché mívá daleko rychlejší průběh. I jí pomohly léky na potlačení účinků růstového hormonu.

„Nově vzniklé cévy, které zhorší odtok krve z oka, mohou vyvolat i určitý typ zeleného zákalu“, říká doktor Bedřich. „Před pár roky jsme je nedokázali léčit. Dnes můžeme využít kombinace různých druhů laserů a zmíněných léků. Je však potřeba, aby pacienti chodili na preventivní prohlídky k očním lékařům a o své potíže se zajímali.“

Rady na internetu

Pokud se chcete dozvědět víc o tom, jak včas zachytit a správně léčit retinopatii, tedy postižení oka vyvolané špatně léčenou cukrovkou, případně zelený a šedý zákal nebo VPMD, navštivte www.ordinace.cz  nebo www.lexum.cz  (kapitoly Léčba sítnice a sklivce, Operace šedého zákalu), případně www.lekari-online.cz  (kapitoly Lékaři a kliniky, Oční lékařství, Nemoci).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám