Hlavní obsah

Kocovina zhoršuje úsudek na mnohem delší dobu, než se předpokládalo

New York

Z bujarého večírku nestačí jen se vyspat. Podle posledních průzkumů trvají následky pití alkoholu déle, než je možné změřit podle jeho obsahu v krvi. Američtí vědci zjistili, že alkohol způsobuje poruchy funkcí mozku jako jsou zpomalené reakce a schopnost se soustředit. Bez ohledu na to, jaký druh jsme vypili.

Foto: Profimedia.cz

"Je jedno, jestli pijete vodku, nebo bourbon, nejdůležitější je samotný alkohol," vysvětluje Dr. Damaris Rohsenow z univerzity na Rhode Islandu.

Článek

"Fungování našeho mozku je druhý den omezené, i když alkohol už z krve vyprchal," tvrdí Dr. Damaris Rohsenow z univerzity na Rhode Islandu.

Výsledky studie vycházejí z pozorování následků pití u 95 mladých lidí mezi 21 a 33 roky. Respondenti jeden večer konzumovali vodku nebo bourbon, zatímco následujícího dne dostali placebo.

Vědci předpokládali, že na stav pokusných osob bude mít vliv, jestli pily čistou vodku obsahující minimum vedlejších látek, nebo bourbon, který jich naopak obsahuje velké množství. Jenže se ukázalo, že druh nápoje nehraje roli a kocovina je v obou případech stejná.

"Je jedno, jestli pijete vodku, nebo bourbon, nejdůležitější je samotný alkohol," vysvětluje Rohsenow.

I po vystřízlivění je lépe být obezřetný

Lidé, kteří předchozí večer pili, byli přesvědčeni, že jsou následující den schopni řídit auto stejně dobře nebo dokonce lépe než po konzumaci placeba.

Rohsenow říká: "Po ´opici´ by měl každý skutečně dostatečně dlouho počkat, než se pustí do nějaké činnosti, která by mohla být nebezpečná, i když se mu zdá, že je v pořádku."

Vědci prováděli svůj výzkum na mladých lidech, protože právě v této věkové skupině je nejvíce pijáků. Zároveň byl takový pokus bez většího zdravotního rizika. Starší osoby může navíc ovlivňovat jejich zdravotní stav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám