Výročí se slavilo i v Praze. Ve Velkopřevorském paláci mohli návštěvníci ochutnávat výrobky některých regionálních firem. Při ochutnávkách byl přítomen často sám výrobce a nabízel svůj sortiment přímo zákazníkovi.

Návštěvníci se tak mohli dozvědět, jak se dělají a co vlastně obsahují tradiční pokrmy jako například hořické trubičky z Hořic, lázeňské oplatky z Bílé Vody od českopolských hranic, kde se jako další produkt dělají hostie.

Bylo také možno odhalit technologii za studena lisované zeleninové šťávy z různých kombinací zeleniny.

Cukroví z produkce Slow Food na pražské oslavě 20. narozenin

Cukroví z produkce Slow Food na pražské oslavě 20. narozenin

FOTO: slowfood.com

Ochutnávka pokračovala moravskými uzeninami, pečivem z východu Čech, čokoládovými pralinkami z Litomyšle, slaným a sladkým krekrovým pečivem, víny od malých pěstitelů z Moravy, ale bylo možno obdržet i poučení o kvalitě vynikajících vín, oleje a sýrů z Itálie, zajímavého vína z Libanonu a dalších specialit.

Hnutí Slow Food se původně zrodilo z potřeby milovníků dobrého italského jídla udržet své gastronomické tradice pro další generace. Cílem je zachovat chuť, vůni a recepturu původních pokrmů ve všech koutech světa. Příznivců tohoto mezinárodního hnutí je více než sto tisíc a jejich počet rychle roste.