Hlavní obsah

Unikátní operace zvyšuje šanci na vyléčení rakoviny slinivky břišní

– Praha

Lékaři ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady provedli jako první v Česku unikátní variantu operace slinivky břišní. Po jedenáctihodinovém zákroku šance mladé pacientky s rakovinou slinivky na úplné uzdravení výrazně stouply. Unikátnost spočívá v tom, že kromě slinivky, žaludku a tepny zásobující játra odstranili lékaři i části dalších žil.

Foto: Profimedia.cz

Unikátnost operace spočívá v tom, že kromě slinivky, žaludku a tepny zásobující játra odstranili lékaři i části dalších žil.

Článek

"Tepna zásobující játra byla nahrazena štěpem, stejně jako část mezenterické a portální žíly," přiblížila mluvčí nemocnice Jana Jelínková. Vinohrady se tak podle ní zařadily mezi několik málo světových pracovišť, kde odstraňují slinivku zasaženou zhoubným nádorem a následně štěpem nahrazují i část tepen zásobujících játra, žaludek a tenké střevo a mezenterickou žílu, která odvádí krev ze střev do jater.

"Výskyt zhoubných nádorů slinivky břišní roste a pacienti nemají příliš dobré vyhlídky. Jedinou efektivní metodou je kompletní odstranění nádoru. Nádor slinivky má ale v počátcích jen mírné příznaky, a proto se k nám pacienti obvykle dostanou pozdě, kdy už je nádor v pokročilém stadiu a prorůstá i do mezenterické žíly nebo tepen zásobujících játra, žaludek a tenké střevo," popsal specifika nádorů slinivky profesor Robert Gürlich.

Kompletní odsranění nádoru

Doposud mohli chirurgové radikálně odstranit jen asi 20 procent zhoubných nádorů hlavy slinivky břišní. "Díky tomuto zákroku se výrazně zvyšuje počet nádorů, které můžeme odstranit kompletně. Úspěch je umožněn nejen vlastní operací, ale zejména širokou, vysoce specializovanou mezioborovou spoluprací," dodal profesor Ivan Vaněk, který spolu s profesorem Gürlichem operaci vedl.

Slinivka břišní je nepárový orgán velikosti lidské dlaně. Váží asi 75 gramů a skládá se z hlavy, těla a ocasu. Je uložena pod brániční klenbou mezi žaludkem a velkými břišními cévami. Vytváří inzulín a další hormony, které pomáhají tělu využít nebo uchovat energii přicházející z potravy: například inzulín pomáhá regulovat množství cukru v krvi. Slinivka vytváří také pankreatické šťávy. Ty obsahují enzymy, které pomáhají trávit potravu.

Reklama

Související témata:

Související články

Pivaře a kuřáky ohrožuje rakovina slinivky

Podle amerických vědců je jeden z nejnebezpečnějších a nejméně léčitelných druhů rakoviny – zhoubný nádor slinivky – častější u pivařů. Milovníci chmelového...

Výběr článků

Načítám